Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un helicòpter medicalitzat aterra a les instal·lacions de l'hospital Joan XXIII de Tarragona

Alerta en una comarca de Catalunya per l'arribada de gasos perjudicials per a la salut

Protecció Civil ha activat un avís preventiu a la comarca d'Osona perquè es preveu que els nivells d'ozó troposfèric siguin elevats

Alerta a la plana de Vic per nivells d'ozó elevats. Aquest dimarts, Protecció Civil ha activat un avís preventiu a la comarca d'Osona perquè es preveu que els nivells d'ozó troposfèric siguin elevats. Hi ha la possibilitat que se superi el llindar d'informació.

Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. D'altra banda, cal destacar que també pot produir altres problemes respiratoris com una major incidència i un agreujament de l'asma, la reducció de la funció pulmonar. 

En nivells d'ozó elevat, també poden causar un increment de la mortalitat diaria. Els grups més sensibles són: les persones amb asma o altres malalties de les, les persones amb les vies respiratòries o cardíaques, les que fan exercici físic a l'aire lliure, els infants i la gent gran. 

Tos, irritacions a la faringe i gola seca

Segons el canal de Salut del Govern «l'ozó és una molècula formada per tres àtoms d'oxigen. És un gas incolor i invisible que es troba de manera natural a l'estratosfera, la capa de l'atmosfera més propera a la terra, i que ens protegeix de les radiacions de rajos ultraviolats, i a la troposfera (tram d'atmosfera situada entre el sòl i 10 km d'altura)».

També es destaca que «és un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils».

I, finalment, també s'afegeix que «les reaccions químiques entre aquests contaminants primaris necessiten una radiació solar intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) per formar l'ozó».