Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'eurodiputat Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, en una imatge d'arxiu

Pablo Llarena demana a la justícia italiana l'entrega immediata de Puigdemont

L'expresident de la Generalitat compareixerà davant el jutjat de Sàsser el pròxim dilluns

Pablo Llarena ha demanat aquest dijous a la justícia italiana l'entrega immediata de Carles Puigdemont. El magistrat de la Sala Segona del Tribunal Suprem (TS) ha remès un escrit al Tribunal d'Apel·lació de Sàsser (Itàlia) en el qual assenyala que l'euroordre contra l'expresident de la Generalitat està vigent i que no ha estat suspesa per la qüestió prejudicial plantejada davant el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE).

Llarena ha remès aquest dijous un ofici al representant d'Espanya a l'Eurojust perquè traslladi a aquest tribunal la interlocutòria en què va acordar la presó provisional de l'expresident i amb la qual va sustentar l'euroordre emesa el 14 d'octubre de 2019 contra ell. Així mateix ha remarcat que Puigdemont no té immunitat com a diputat del Parlament Europeu.

Detingut fa una setmana a Sardenya

Cal recordar que Carles Puigdemont va ser detingut fa una setmana a Sardenya i que després de passar una nit a presó va quedar en llibertat. En aquest sentit, el passat divendres la justícia de l'illa italiana va decretar la seva llibertat, quedant citat per aquest pròxim 4 d'octubre. Així, l'expresident de la Generalitat va poder participar en unes jornades a l'Alguer i va tornar a Brussel·les.

Llavors, la jutgessa del Tribunal d'Apel·lació de Sàsser haurà de decidir si inicia el procés d'extradició de Puigdemont a Espanya com ha demanat Pablo Llarena o si desestima la causa.

Llarena reitera que l'euroordre segueix vigent

En el seu escrit, Llarena afirma que «l'ordre de presó i l'euroordre segueixen en vigor», ja que «després de la presentació de la qüestió prejudicial, aquest magistrat instructor, en exercici de la potestat jurisdiccional recollida en la recomanació 25, no ha emès cap decisió que modifiqui o que suspengui la mesura cautelar».

Així mateix, el magistrat del Suprem defensa que la qüestió prejudicial «no afecta la validesa de la mesura cautelar de presó o de cerca i captura». En aquest sentit, diu que «està referida a la interpretació del dret de la Unió sobre determinats aspectes pels quals la col·laboració judicial pot ser denegada entre Estats membres».

«Desajustament d'informació» amb l'Advocacia de l'Estat

Sobre el fet que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va emetre una resolució on donava per fet que l'euroordre contra Puigdemont no estava activa, Llarena sosté que hi va haver un «desajustament d'informació» amb l'Advocacia de l'Estat. Això, segons diu el jutge, explicaria la «incorrecció sobre la vigència de l'euroordre».

En aquest sentit, el magistrat diu que «mai li ha estat notificada a l'Advocacia de l'Estat una possible decisió de suspendre les ordres europees de detenció, com tampoc l'Advocacia de l'Estat ha promogut que tal decisió es produeixi».