Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una nena petita amb mascareta

Els pediatres llancen una alarma pel que està passant a Espanya

Preocupació entre els pediatres pel que està passant amb els nens i els adolescents espanyols

Alerta entre els pediatres espanyols després de les dades dels darrers temps sobre els suïcidis entre la població jove. El suïcidi és la segona causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys, per sota dels tumors malignes. El percentatge de joves amb pensaments suïcides és deu punts més alt que el de la mitjana de la població espanyola (25,7% davant del 15,5%).

El 2020, fins a 3941 persones es van posar fi a la seva vida a Espanya, i de tots els morts 300 tenien entre 15 i 29 anys. A més, a Espanya es van suïcidar 14 nens menors de 15 anys, el doble que l'any l'anterior. El sexe femení, els símptomes depressius, l'exposició a la covid i un elevat consum de les xarxes són factors de risc per a aquesta conducta.

Adverteixen sobre l'augment de suïcidis en menors de 15 anys

Així presenta la situació l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), que alerta de l'augment d'autolesions i suïcidis entre nens i adolescents. D'aquesta forma, aquest dimecres ha sortit a la llum una sèrie de sol·licituds per resoldre aquesta problemàtica, com un pla nacional per a la prevenció del suïcidi.

Dues nenes amb motxilla escolar
Les noves mesures de la covid pel vinent curs escolar a Espanya | GTRES

En un comunicat extens, l'AEP apunta que els pediatres i els metges d'atenció primària són claus per prevenir conductes suïcides. «Solen ser els que més i millor coneixen els nens i les seves famílies. D'altra banda, tots els nens estan escolaritzats fins als 16 anys de manera obligatòria».

«Els centres escolars són imprescindibles, ja que són reguladors molt importants de la conducta dels nens i joves, esmorteint moltes situacions d'estrès i ansietat en aquesta població», diu el comunicat.

L'Associació Espanyola de Pediatria denuncia «mancances»

L'Associació Espanyola de Pediatria apunta a mancances importants com «l'absència o heterogeneïtat» dels programes de prevenció del suïcidi entre comunitats autònomes. També denuncien la poca informació sobre salut mental i recursos entre els sanitaris i els professors que estan més en contacte amb els menors.

En aquest sentit, citen el «desbordament dels serveis d'atenció primària, urgències i atenció a la salut mental». L'AEP vol dur a terme una estratègia de prevenció del suïcidi per als nens «amb l'objectiu de disminuir la morbimortalitat per suïcidi. I millorar l'atenció de les persones de risc i les famílies».

Un home amb mascareta mirant per una finestra
Els pediatres espanyols alerten d'un preocupant augment dels suïcidis entre els nens i adolescents | GTRES

Sol·liciten també al Govern un pla nacional de prevenció de suïcidi, malgrat que l'Executiu sosté que no és vital comptar amb cap altre tipus de pla. Parlem del Pla d'Acció de Salut Mental 2022-2024.

Els pediatres demanen «incrementar els recursos materials i humans d'atenció a la salut mental adreçats a nens i adolescents. Parlem de centres d'atenció primària i especialitzada», diu el comunicat. Aquest és un text signat per la Societat de Psiquiatria Infantil (SPI), la Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques (SEUP) i l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària (AEPAP).

La importància de la prevenció

El text promou implantar als col·legis plans de formació en prevenció del suïcidi «adreçats a professors, orientadors i a l'equip directiu». L'objectiu és conèixer els factors de risc i els senyals d'alerta que influeixen en el possible suïcidi del nen.

Dos nens agafats de la mà i caminant sols per una carretera
L'AEP, alertada per l'augment de suïcidis entre els menors | Pixabay

També demanen fixar mesures d'atenció després d'una conducta suïcida, «saber com atendre el protagonista, escoltant-lo amb actitud de suport, amb sensibilitat, rapidesa i ponderant en cada cas la confidencialitat».

A més, veuen vital conèixer estratègies vàlides per evitar un suposat efecte d'imitació. I formar alguns alumnes de suport, que ajudin a detectar casos tant al centre escolar. Finalment, els experts creuen que les xarxes han de ser eines d'ajuda, «i no escenaris on aquest tema s'agreugi».