Primer pla de Rafael Bengoa

Rafael Bengoa, exassessor d'Obama, pronostica com serà l'estiu a Espanya

Rafael Bengoa avança com viurem el proper estiu al nostre país

Rafael Bengoa és un dels experts que més coneixements té respecte a la pandèmia de la covid, així com s'atreveix a donar valoracions sobre el futur. I és que l'expert en Salut Pública i exassessor de Barack Obama va ser convidat aquest dimecres a 'Espejo Público'.

El programa presentat per Susanna Griso a Antena 3 li va preguntar a Bengoa com serà el futur de la pandèmia després de les últimes dades que ha ofert Sanitat. Sí, ja que, des de fa uns dies, la incidència de la sisena onada descendeix després de més de dos mesos patint l'auge de la variant òmicron.

Així, les paraules de Bengoa arribaven hores abans que el Govern i les comunitats autònomes prenguessin la decisió de mantenir com estaven els aforaments als recintes esportius.

Rafael Bengoa en una aparició pública
Rafael Bengoa ha pronosticat com serà el proper estiu a Espanya | Europa Press

El Ministeri de Sanitat i les comunitats han acordat aquest dimecres mantenir durant un mes més els aforaments actuals als esdeveniments esportius. Actualment són del 75% en recintes a l'aire lliure i del 50% si són espais tancats.

La previsió de Rafael Bengoa per al proper estiu a Espanya

Susanna Griso s'ha quedat molt contenta en conèixer l'opinió del convidat, tot un prestigiós expert en matèria sanitària com Bengoa. L'exassessor de Barack Obama ha posat el focus que hem de ser «optimistes» davant de l'evolució de la pandèmia al nostre país.

Durant la xerrada a 'Espejo Público', l'expert sanitari ha advertit que «hem d'estar preparats sempre per a la següent variant». Això sí, ha recalcat que «de moment, hem de mantenir força optimisme».

«Perquè epidemiològicament està millorant la situació, hi ha cada cop millors vacunes. Probablement serviran per a molts tipus de coronavirus i per a moltes variants, tenim nous tipus de medicaments. També el virus canvia i varia, però nosaltres també, els nostres cossos aprenen a contraatacar el virus...», sentenciava Bengoa.

Una dona amb mascareta a la platja
Rafael Bengoa avança com es presentarà l'estiu a Espanya quan deixem enrere la sisena onada | iStock

A més, Rafael Bengoa ha destacat que «cal ser més optimista que estar massa preocupat». Aquestes declaracions han impactat Griso, que ha respost així després del positiu pronòstic de Bengoa: «M'agrada molt escoltar-ho. Que el senyor Bengoa, que és molt prudent, ens digui que hem de ser optimistes s'agraeix».

Després de parlar d'aquest assumpte, l'expert ha sostingut que «encara no s'ha de treure el xampany, perquè queda per davant desescalar millor que altres desescalades i continuar mantenint algunes restriccions», afegia.

«Que comparades amb altres països les nostres restriccions són força 'light'. El que passa que no sentim aquesta normalitat fins que no ens traguem probablement la mascareta», ha admès Rafael Bengoa. Alhora, ha previst que «entre la primavera i l'estiu podrem pensar en normalitat».

El final de la sisena onada cada cop és més a prop

A les bones notícies de l'expert en Salut Pública, se sumen les de la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Concretament, va afirmar aquest dimecres que la sisena onada registra «un descens suau» les últimes setmanes. A més a més, ha apuntat a un nou descens de la incidència per tercer dia consecutiu aquesta setmana (73 punts fins als 3.194 casos) amb 133.553 casos en les últimes 24 hores.

Una jove amb mascareta pel carrer.
El final de la sisena onada de coronavirus s'apropa a poc a poc | EP

Darias ho ha avisat a la roda de premsa malgrat la baixada als indicadors de transmissió de la pandèmia des del cap de setmana passat, ja que tant la incidència com els contagis continuen a nivells molt elevats.

D'altra banda, cinc comunitats autònomes, Catalunya, Astúries, Cantàbria, Galícia i La Rioja s'han obert a relaxar les restriccions. Ho han fet contra Andalusia, el País Valencià i Navarra, que han demanat prorrogar les restriccions al Tribunal Superior de Justícia de la seva comunitat.