Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Eleccions a Catalunya

Padrós assegura que no es poden organitzar unes eleccions catalanes «segures» el 14-F

El president del Col·legi de Metges diu que és el govern espanyol qui té competències per endurir les mesures restrictives

Eleccions a Catalunya
Imatge d'arxiu d'un centre de votació d'unes eleccions  | ACN

El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha afirmat que «no es donen les condicions des del punt de vista sanitari perquè les autoritats puguin organitzar unes eleccions segures el 14-F». Padrós ha constatat a les xarxes socials que l'escenari europeu empitjora i ha tornat a demanar restringir més les mesures de contactes i mobilitat, arribant fins i tot a un confinament «intens i curt».

Padrós també ha afegit que qui té competències per fer-ho és el govern espanyol i ha defensat que seria «raonable» perquè la situació sanitària és «crítica». Ha defensat però que, al mateix temps, cal compensar econòmicament els sectors afectats.

 

Solé garanteix la seguretat als col·legis electorals el 14-F

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha assegurat que la seguretat als col·legis electorals està avalada pels protocols i que no s'ha de posar en dubte. «Els membres de les meses estan perfectament protegits», ha afegit en una entrevista a 'Rac 1'. Tot i així, el responsable de processos electorals ha insistit que és una irresponsabilitat posar més de 5,5 milions de persones al carrer el 14 de febrer.

En aquest sentit, ha reclamat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que prengui una decisió definitiva sobre la data electoral «com més aviat millor» perquè es necessiten «certeses» i poder informar la ciutadania. Solé ha explicat que, segons el protocol aprovat, els membres de les meses tindran Equips de Protecció Individual (EPI) per poder utilitzar en la franja de votació entre les 19h i les 20h, que és quan el Govern recomana que vagin a votar les persones positives o en quarantena. I ha afegit que per responsabilitat, no té sentit que una persona no infectada vagi a votar en aquesta franja, encara que la mesura no pugui ser obligatòria.

La seguretat als col·legis electorals està avalada i no hem de generar més dubtes dels necessaris. Des d'un punt de vista de seguretat està tot previst però no és responsable posar 5,5 milions de persones al carrer», ha refermat. Així mateix, ha explicat que es faran testos d'antígens a tots els membres de les meses electorals i, per tant, en cas de detectar persones positives, no acabarien formant part de les meses.

El que no és viable per una qüestió de temps és que els membres de les meses estiguin vacunats si les eleccions s'acaben celebrant el 14 de febrer. Segons Solé, aquesta és una decisió del Departament de Salut que, després de valorar-la, ha considerat que no és possible tenint en compte el pla de vacunació si es manté el 14-F.

4.194 contagis i 131 noves morts en les darreres 24 hores

La velocitat de propagació de la covid, l'Rt, ha baixat cinc centèsimes en les últimes 24 hores i se situa en l'1,02, segons l'últim balanç de Salut. El risc de rebrot disminueix fins als 637 (-27). En canvi, la incidència a 14 dies puja i passa de 649,63 a 652,76. S'han declarat 4.194 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 439.695.

El 8,10% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. S'ha informat de 131 noves morts i el total és de 18.484. Hi ha 2.886 pacients ingressats amb covid, 42 més que fa 24 hores, i 631 persones a l'UCI, 10 més. Els vacunats amb la primera dosi són 168.160, 3.422 més. També n'hi ha 3.769 que ja han rebut la segona, 1.273 més.