Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un peatge a la C-32

Totes les carreteres espanyoles seran de pagament: quant costaran i com es pagaran

El Govern vol dialogar amb el sector a l'inici del 2022 per finançar el manteniment de les carreteres

Els vehicles que circulin per autovies i autopistes hauran de pagar una vinyeta en tan sols dos anys. Serà un adhesiu que es col·locarà a la part davantera i hi haurà un sistema de càmeres que vigilarà que es trobi en vigor. Més tard, el Govern planteja implantar un cobrament per quilòmetre recorregut, segons els informa fonts de l'Executiu a 'El Confidencial'.

En els primers mesos del 2022, el Govern vol començar amb les negociacions amb empresaris i sindicats. Alhora, també vol parlar amb el sector dels transports a la carretera.

Imatge de fitxer d'una autovia
El Govern vol que les autovies siguin de pagament i ja pensa com fer-ho | Pixabay

L'Executiu vol evitar el terme «peatge» i anomenar-lo «pagament per ús». Seria un cèntim per cada quilòmetre recorregut, de mitjana, pel cas dels turismes, expliquen les fonts consultades.

Aquest esdevindrà, per això, el primer sistema general de pagament per ús que s'implanti a les carreteres espanyoles. Arribarà a finals del 2023 o començaments del 2024, en ple període electoral.

Després, el Govern vol desenvolupar el model portuguès. És a dir, col·locar càmeres a les carreteres que graven els quilòmetres recorreguts pels vehicles i cobrar-hi.

«Pagament per ús» d'un cèntim per quilòmetre

El Ministeri de Transports estudia que el sistema de pagament per ús (un cèntim per quilòmetre) que s'estableixi a Espanya sigui un dels més baixos de la Unió Europea. I és que el Govern considera que el futur sistema reduirà el preu mitjà dels peatges actuals.

Així mateix, el Govern sap que aquesta mesura és àmpliament impopular i no vol implantar-la fins a la pròxima legislatura, segons les fonts consultades de 'El Confidencial'. Llavors, Transports iniciarà la negociació al llarg de la segona meitat de la legislatura per arrencar amb la vinyeta i el pagament per ús a partir del 2024.

Dos camions circulen per una autopista
El Govern ja prepara la vinyeta perquè les autopistes i les autovies espanyoles siguin de pagament | Pixabay

La meta de la implantació del pagament per ús és finançar el manteniment de les carreteres espanyoles encara que en aquest moment no cal construir vies ràpides, apunten des de Transports. Així, Espanya és el país amb més autopistes d'Europa, amb 15.800 quilòmetres.

El problema de la conservació de les carreteres espanyoles

L'Associació Espanyola de Carreteres (AEC) considera que el dèficit d'inversió en aquesta conservació de tota la xarxa estatal va arribar als 2.376 milions en 2019. Transports puja aquest dèficit de manteniment a prop de 3.000 milions, però, si s'engloba la xarxa viària gestionada per les comunitats autònomes i les diputacions, el dèficit creixeria als 8000 milions, segons l'Executiu.

El que desitja el Govern d'Espanya és treure dels pressupostos generals la llosa del manteniment d'autovies i autopistes. Entre el 2012 i el 2019 hi ha hagut un 34% menys d'inversió a les vies de circulació, per això les carreteres es conserven malament, ja que els fons per actualitzar-les cada cop són menors.

Així, Espanya ha arribat a un acord amb Brussel·les per establir el pagament per ús a les autovies i autopistes l'any 2024. Abans d'acabar la legislatura, la ministra Raquel Sánchez haurà de buscar un acord amb les forces polítiques del nostre país.

Unidas Podemos no recolza la mesura de Pedro Sánchez

Unidas Podemos, en paraules de Pablo Echenique, es desmarca d'aquesta mesura impopular del Govern. «Llancen un globus-sonda sobre la possibilitat de pagar peatge a les autovies. Que quedi clar: nosaltres no recolzarem cap mesura que faci pagar la gent treballadora», va sentenciar el portaveu al Congrés, Pablo Echenique.

«O es mantenen gratuïtes, o s'eximeix del pagament a rendes baixes i mitjanes, a transportistes i altres professionals», prosseguia Echenique.

Sergio Vázquez, secretari general de Transports, afirma que «no té sentit que hi hagi aquest buit. Que el manteniment i la conservació de la infraestructura se segueixi sufragant amb els impostos de tots els espanyols. I és que tenen necessitats més urgents com són les polítiques socials».