Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Caixabank

Si pagues una hipoteca i tens problemes, CaixaBank té una solució molt efectiva

CaixaBank es deslliura de la crítica situació de milers de catalans

CaixaBank ha respost a la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que assegurava fa uns dies que cal posar límit a les hipoteques variables. I tot això després de l'elevada pujada de l'euríbor els darrers temps.

«Hem d'actuar ja», exigia Belarra a les seves xarxes socials, on també ha proposat a la resta de partits polítics que la modificació dels interessos de les hipoteques es pugui executar sense costos. Per a la ministra, no es pot ser que «milions de llars vegin amenaçada la seva economia i el seu habitatge».

La pujada de la quota hipotecària «ha provocat greus problemes econòmics a milions de famílies. La majoria d'hipoteques depenen de l'evolució de l'euríbor, alhora que ha reportat beneficis milionaris caiguts del cel a la banca comercial».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

CaixaBank rebutja limitar les hipoteques variables

Per la seva banda, Belarra vol posar límit a aquestes hipoteques en el moment en què milers de ciutadans ho estan passant certament malament a nivell econòmic. Tanmateix, s'ha trobat amb l'oposició frontal del conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar.

Foto del logo de CaixaBank.
CaixaBank ha rebutjat la proposta de Ione Belarra | Europa Press

El cert és que aquesta mesura proposada per la política de Podem no ha agradat gens al conegut banc català. Sí, perquè Gortázar ha posat sobre la taula que si algun client no pot pagar la hipoteca pel seu alt cost, l'entitat catalana no té la intenció de «quedar-se a casa».

És a dir, el seu interès sempre serà buscar una solució que faci que les famílies hipotecades amb problemes continuïn amb la seva propietat. A més, el mateix conseller delegat de CaixaBank assegura que el banc podria recuperar el capital mitjançant altres mesures. I així es podria alleujar d'alguna manera la situació crítica de moltes famílies espanyoles.

Des de l'entitat, ho consideren un perjudici per als hipotecats a tipus fix

Per al directiu de CaixaBank, la idea d'Ione Belarra d'executar mesures generalment a nivell hipotecari no té sentit. I el que és pitjor, podria comportar conseqüències que ningú vol.

Foto de la maqueta d'una casa al costat d'una persona amb fulls blancs a les mans.
Des de CaixaBank tenen clar que posaran solució al problema de moltes famílies hipotecades | Getty Images

Gortázar ha comentat que això suposaria un greuge als clients que tenen signades hipoteques fixes i que al seu dia van prendre la decisió de pagar més diners. I és que ho van fer per no veure's compromesos per aquestes pujades de l'euríbor, ha explicat el conseller delegat.

Alhora, ha exposat que l'entitat catalana ha comès un esforç considerable per alçar les hipoteques de tipus fix entre els seus milers de clients. «I aquells que s'han decantat per un altre tipus d'hipoteques, com la variable, ho han fet perquè tenien la capacitat per absorbir-lo», s'expressava en relació amb l'alça dels preus.

Gortázar augura un 25% menys d'hipoteques el 2023

D'altra banda, el directiu de CaixaBank ha fet palès que l'entitat catalana no ha fet sang en les condicions per a la signatura de les hipoteques. I té resposta a aquesta baixada de la demanda per culpa de la situació econòmica que estem vivint. Sobretot perquè el crèdit cada vegada és més elevat.

Imatge d'un bloc de pisos
CaixaBank augura un 25% de signatura d'hipoteques per a aquest any | GETTY IMAGES

Pel que fa al nombre d'hipoteques per a aquest 2023, Gortázar vaticina que se signaran un 25% menys d'hipoteques que l'any passat. Així mateix, no ha volgut detallar gaire el que pot suposar aquest retrocés de la firma d'hipoteques per al banc.

Cal ressenyar que l'entitat catalana va registrar entre el gener i el març del 2023 un benefici net atribuït de 855 milions d'euros. I va aconseguir un 21,1% interanual més elevat, mentre que el pagament de l'impost extraordinari a la banca va pujar fins als 373 milions d'euros.