Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´una persona pagant en un datàfon amb targeta, una altra d´una dona amb gest de preocupació i una imatge d´un moneder amb bitllets d´euros

El Banc d'Espanya avisa d'una estafa nova si pagues amb contactless: molt de compte

L'organisme sap que aquesta és una de les formes de pagament més populars i per això ha volgut compartir els seus riscos

El Banc d'Espanya ha emès una advertència important sobre l'ús de pagaments contactless, una tecnologia que ha guanyat popularitat els darrers anys a causa de la seva conveniència i rapidesa.

Tot i que aquesta forma de pagament té múltiples avantatges, també ha atret latenció destafadors. Ara, els estafadors busquen aprofitar-se dels usuaris desprevinguts quan facin les compres.

L'advertiment del Banc d'Espanya sobre el pagament contactless

El pagament contactless permet als usuaris realitzar transaccions simplement apropant la targeta o dispositiu mòbil a un terminal de pagament. No cal inserir la targeta ni introduir un PIN per a compres de petit import, cosa que fa que el procés sigui molt més ràpid. Tot i això, aquesta simplicitat també pot ser una porta oberta per a les estafes.

Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets de 50 euros
El pagament contactless és molt còmode, però té diversos riscos | Getty Images

El Banc d'Espanya ha alertat sobre un augment de les estafes relacionades amb els pagaments contactless. Els estafadors utilitzen dispositius que poden captar el senyal de les targetes contactless a curta distància, permetent fer transaccions no autoritzades. Aquesta tècnica, coneguda com a "skimming", és especialment preocupant en llocs concorreguts com a centres comercials i transport públic.

Un altre consell del Banc d'Espanya és que mai et fiïs de qui et cobrarà. En canvi, observa sempre que l'import sigui l'adequat. A més, l'organisme insisteix que és bo sol·licitar la còpia del cobrament a cada compra.

Com protegir-vos d'aquest tipus d'estafes

Per protegir-vos d'aquestes estafes, el Banc d'Espanya recomana diverses mesures de seguretat. En primer lloc, és aconsellable utilitzar fundes protectores per a les targetes contactless. Aquestes fundes bloquegen el senyal de la targeta, impedint que els estafadors puguin captar-lo.

Mans d'un home amb camisa blava pagant amb targeta en un datàfon
El Banc d'Espanya insisteix en la importància de la seguretat | Getty Images

Una altra recomanació és revisar regularment els extractes bancaris per detectar qualsevol transacció sospitosa. Si hi ha alguna operació no reconeguda, és crucial contactar immediatament amb el banc per bloquejar la targeta i evitar més perjudicis.

El Banc d'Espanya també emfatitza la importància de l'educació financera per prevenir estafes. Conèixer com funcionen les tecnologies de pagament i estar al corrent de les possibles amenaces pot fer una gran diferència. Les institucions financeres i els consumidors han de treballar plegats per crear un entorn més segur.

A més de les fundes protectores i la revisió d'extractes, hi ha altres mesures que poden augmentar la seguretat. Per exemple, alguns bancs ofereixen lopció de desactivar la funció contactless de les targetes. Aquesta opció pot ser útil per a aquells que no utilitzen sovint aquesta tecnologia i prefereixen mètodes de pagament més tradicionals.