Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge de fons d'una casa en miniatura i una altra imatge en primer pla d'un home celebrant amb les mans i els bitllets a les mans

Si pagues una hipoteca, et podries beneficiar d'algunes ajudes el 2024

El Govern ha renovat el paquet de mesures del Codi de Bones Pràctiques engegat el 2022. Posa molta atenció!

Cada vegada són més les persones que s'enfronten a problemes per pagar la hipoteca. La forta pujada dels preus a causa de la inflació i l'augment de l'euríbor han causat estralls entre els hipotecats.

Cal destacar que l'Euríbor és l'índex principal de referència per als préstecs hipotecaris de tipus variable. Per això, els més afectats són els que tenen contractada aquesta modalitat específica. Tot i això, el Govern ofereix diferents ajudes per a ells.

Les ajudes per pagar la hipoteca el 2024

Pagar la hipoteca és obligatori per a qui té un préstec contractat. Per a aquells que tinguin dificultats per fer-ho, hi ha les següents ajudes en aquest 2024:

  • Supressió de les comissions per amortització anticipada d'hipoteques variables.
  • Suspensió de comissions per canviar una hipoteca variable a fixa o mixta. Quan finalitzi la mesura, s'aplicarà un topall del 0,05% de comissió.
  • Prohibició de cobrar comissions a persones de més de 65 anys i amb discapacitat.
  • Hi ha la possibilitat de congelar l'interès del préstec durant 12 mesos (no s'aplica variació de la quota en aquest període).
  • Es pot ampliar el termini d'amortització en 7 anys, cosa que comporta un augment dels interessos totals.

D'altra banda, les famílies amb ingressos de menys de 25.200 euros anuals poden sol·licitar una carència de 2 anys sobre el pagament de la hipoteca. Pots comprovar si hi tens dret en aquest simulador del Banc d'Espanya.

Qui es pot acollir a aquests ajuts

Com indiquen des d'Idealista: "El 2024 s'ha renovat el paquet de mesures del Codi de Bones Pràctiques del 2022 per ajudar els que ja compten amb una hipoteca i s'enfronten als efectes de l'alça dels tipus d'interès".

A més, afegeixen que "el Govern aprofundeix així en el desenvolupament d'eines per pal·liar els efectes de la inflació entre els ciutadans que disposen de préstecs hipotecaris".

Una novetat és que el llindar de renda necessari per sol·licitar aquests ajuts augmenta el 2024 fins a 38.000 euros bruts a l'any. El 2023, era de 29.400 euros. És a dir, passa de 3,5 vegades l'IPREM a 4,5 cops.

Com sol·licitar els ajuts a la hipoteca

Com va passar el 2023, per sol·licitar els ajuts per pagar la hipoteca el 2024 cal que l'interessat acudeixi a l'entitat on té contractat el préstec en qüestió. Aquesta analitzarà si es compleixen o no els requisits perquè el beneficiari s'aculli a alguna de les mesures i, en cas afirmatiu, realitzarà els canvis que siguin procedents a la hipoteca.