Un país atura immediatament l'administració d'una vacuna que es troba a Catalunya

Havia de començar la vacunació en els pròxims dies

Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre
Una infermera omple una xeringa amb una dosi de la vacuna contra el coronavirus de Pfizer-BioNTEch en una residència a Xipre | Comissió Europea

Sud-àfrica ha aturat temporalment l'administració de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca després que un estudi preliminar hagi revelat que dona una «protecció mínima» contra la nova variant de la covid-19 detectada al país. Si bé els resultats inicials de l'assaig indiquen poca efectivitat en casos lleus i moderats de la soca sud-africana, els experts esperen que el vaccí segueixi sent eficaç per prevenir els casos greus.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El país ha rebut un milió de dosis de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca i havia de començar a vacunar els pròxims dies. El ministre de Salut, Zweli Mkhize, ha dit aquest dilluns que el govern està a l'espera de rebre assessorament per decidir com podria utilitzar aquesta vacuna ara que el 90% dels nous casos són per la nova soca.

Salut començarà a administrar aquesta setmana la vacuna d'AstraZeneca

Precisament, aquest dilluns Salut ha rebut les primeres 31.780 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, que es preveuen començar a administrar aquest dimarts a la tarda, una vegada s'hagin validat. Aquestes dosis van destinades a professionals de les farmàcies -col·legiats i auxiliars- i fisioterapeutes, que seran citats en un dels 37 centres de vacunació previstos.

També es començaran a vacunar aquesta setmana funcionaris de presons i cossos de seguretat i d'emergències. Paral·lelament han arribat 64.530 dosis de Pfizer i es preveu que n'arribin 17.100 de Moderna, que serviran per als col·lectius ja prioritzats i per reprendre primeres dosis (15.000 de Pfizer i 11.000 de Moderna). En total, es preveuen administrar més de 100.000 dosis els propers dies.

En roda de premsa aquest dilluns, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que aquesta setmana comença una «nova etapa» de vacunació de la covid-19, amb l'arribada aquest dilluns de les primeres dosis d'AstraZeneca, que se sumen a les de Pfizer i Moderna, que ja s'estaven administrant a Catalunya. Les vacunes d'AstraZeneca, amb administració limitada a persones de fins a 55 anys, serviran per vacunar en aquesta arrancada farmacèutics, fisioterapeutes i membres de col·lectius essencials, com funcionaris de presons i membres dels cossos de seguretat i d'emergències.

«Les dosis es repartiran per centres penitenciaris i pels espais on cossos de seguretat i emergències també podran ser vacunats», ha indicat Vergés. D'altra banda, es continuaran administrant les vacunes de Pfizer i Moderna, després dels problemes de subministrament de les últimes setmanes.

Amb les noves partides, es reprèn l'administració de primeres dosis d'aquestes vacunes i també es completarà el procés d'immunització amb segones dosis. De moment, 196.537 persones han rebut la primera dosi de la vacuna de la covid-19 a Catalunya i 127.047, la segona, segons la darrera actualització del Departament de Salut.


Comentaris

envia el comentari