Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses persones pel carrer portant la mascareta.

«La pandèmia s'ha acabat a Espanya»: el govern posa data a la nova normalitat

Les autoritats asseguren que el coronavirus ja no és una amenaça tan greu

Potser aquesta vegada sigui la definitiva. Després de molts intents d'eliminar la pandèmia del coronavirus de les nostres vides, sembla que Espanya ha trobat la clau. El virus estaria a punt d'acomiadar-se d'una vegada per totes.

Així ho han assegurat des de Sanitat, on creuen que és el moment adequat per entrar en un procés de determinació. La malaltia passarà a «gripalitzar-se», i per tant, deixarà de ser una amenaça mortífera.

Una dona mirant cap a un costat amb la mascareta posada.
Espanya creu que la pandèmia del coronavirus ja s'ha acabat. | Pixabay
 

Ja vam viure un episodi semblant al novembre, però els casos van tornar a pujar i la nostra tornada a la normalitat es va frustrar. Tanmateix, potser ara ja podrem veure la llum al final del túnel.

Òmicron, ja no ens fas por

Ja fa exactament dos anys que el coronavirus ens va obligar a tancar-nos a casa i convertir les nostres vides en un autèntic malson. La pandèmia, originada a Wuhan, va fer que la població mundial tremolés de por.

Ara, després de milers de morts i milions d'infectats, Espanya sembla dir adeu a aquest virus que tant ens ha emprenyat. Sis onades hem hagut de viure per poder vèncer aquesta malaltia, o això és el que sembla.

La nova variant òmicron, que va provocar un repunt de casos, sembla que té les hores comptades. I és que ja estem guarits d'espant. L'experiència i el nostre sistema immune ens ha permès fer un pas endavant en aquesta «batalla».

Es tracta de resistir

Sigui com sigui, el coronavirus no vol anar-se'n, i donarà guerra fins al final. Tanmateix, tan sols l'aparició d'una nova variant podria fer una volta al guió, i això ara sembla molt improbable.

La clau de tot això, tal com assenyalen les autoritats, no és cap més que la resistència. La malaltia no es rendirà tan fàcilment, i hem d'aguantar les seves envestides fins que la pandèmia digui prou.

Dona tossint al carrer.
El coronavirus podria estar a les acaballes. | Canva
 

Ara, ens toca contraatacar, i per això Espanya prepara un pla per fer front a la recta final d'aquest suplici. Tots els nostres esforços, finalment, han donat els seus fruits.

El coronavirus ja és una grip qualsevol

Aquest dijous 10 de març tindrà lloc un dels Consells Interterritorials del Sistema Nacional de Salut més importants dels darrers anys. Com era d'esperar, el coronavirus ocuparà gran part de la reunió, i no n'hi ha per menys.

I és que tot apunta que les autoritats ja han estipulat el termini d'un any per posar punt final a la pandèmia. A partir d'aquell moment, el coronavirus passarà a «gripalitzar-se» i deixarà de ser una amenaça a Espanya.

Un home i una dona ensenyant el passaport covid a un cambrer abans d'entrar a un restaurant
Moltes restriccions ja han desaparegut a tot Espanya. | EP
 

Una decisió que era òbvia, després de les múltiples restriccions que s'han anat eliminant últimament al territori nacional. El virus és conscient que ja no som tan vulnerables, ara estem totalment preparats.

T'estem vigilant

Un altre dels punts a comentar durant el Consell d'avui serà el tipus de vigilància que a partir d'ara rebrà el coronavirus, que estarà controlat per l'Atenció Primària.

«El que es pretén fer amb el coronavirus és passar d'una vigilància intensiva a una de similar a la que ja es feia a les infeccions agudes com la de la grip». Així de ferm es va mostrar Elena Vanessa Martínez, presidenta de la Societat Espanyola d'Epidemiologia per a ABC.

Un farmacèutic posant-se una mascareta FFP2
La mascareta en interiors té les hores comptades. | Europa Press
 

D'altra banda, la consellera de Sanitat del Govern d'Aragó, Sira Repollés, va assegurar a Aragón Radio que avui es prendran «decisions importants».

Així mateix, sembla que qui té la proposta més interessant és el Govern madrileny. Pretén acudir a la trobada reclamant la fi de les quarantenes obligatòries per als contagiats. Creuen oportú aquesta mesura, excepte per a pacients vulnerables o amb patologies greus.

A més, aposten per eliminar l'obligatorietat de l'ús de mascareta en interiors i mantenir-la només en centres sanitaris, residències de gent gran i transport públic. Caldrà esperar unes hores per veure la decisió final del Consell.