Setmana convulsa a Espanya a causa de la indignació per la constant pujada desorbitada dels preus de diversos productes i serveis. La llum, el gas i alguns aliments de primera necessitat estan patint un encariment que afecta negativament la butxaca dels espanyols.
Aquesta setmana, la pujada de preu més sonada ha estat la del combustible, un encariment que sembla no tenir fi. A Espanya, cada dia que passa es bat un nou rècord al preu de la gasolina.
Actualment, el preu per litre de gasolina ronda els dos euros, i en algunes benzineres ja s'ha sobrepassat, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica.
Els transportistes convoquen una vaga contra l'augment del preu del carburant
Davant d'aquesta situació, l'Associació del Transport Internacional per Carretera (ASTIC) ha sol·licitat l'ajuda urgent del govern espanyol. L'associació demana a Pedro Sánchez que es prenguin mesures per a regular el preu de la gasolina.
«Demanem al govern que actuï immediatament i que promogui un paquet de mesures que ajudin aquestes empreses», assenyalava Ramón Valdivia, el vicepresident executiu de l'ASTIC.
L'augment del preu de la gasolina comença a ser desesperant per a la ciutadania d'Espanya, però als transportistes els afecta especialment. Davant la duresa d'aquesta situació, l'associació ha amenaçat el govern perquè es posin en marxa mesures urgents per a frenar l'encariment del combustible.
La proposta de l'ASTIC conclou amb la convocatòria d'una possible vaga al sector, prevista per al 14 de març. A més, l'entitat ha remarcat que es pot produir un «desproveïment general» a tot Espanya.
En aquest sentit, es preveu que més de 400.000 camions a tot Espanya col·lapsin el transport de mercaderies. Aquesta decisió podria afectar directament el proveïment de supermercats i centres logístics, cosa que podria posar la població en una situació límit.
La Plataforma Nacional per a la Defensa del Sector del Transport ha assenyalat que tindrà lloc una «aturada nacional indefinida» de tota mena de transport. El motiu d'aquesta decisió és que les empreses de transport es troben en «una situació econòmica de fallida total», asseguren al comunicat.
Els transportistes són els principals afectats per l'encariment de la gasolina
Cal tenir en compte que a Espanya, prop del 95% dels desplaçaments de mercaderia es fan per carretera. En aquest sentit, els transportistes són els principals afectats per la pujada desorbitada del preu del carburant.
Ara el que preocupa és que, arran de la vaga de transportistes, l'abastiment als supermercats està en perill. «Aturarem el país», apunta la Plataforma Nacional per a la Defensa del Sector del Transport.
Miguel Cánovas, un dels portaveus d'aquesta plataforma, assegura que hi ha persones que no estan estretament lligades al sector del transport que tenen previst unir-se a la vaga. Entre aquestes, ramaders i apicultors, que «no estan vinculats amb el transport, però estan patint l'ofec dels preus i el terror fiscal», explicava a 'Libre Mercado'.
Pedro Sánchez atribueix la inflació a la guerra entre Rússia i Ucraïna
El president del govern, Pedro Sánchez, no té cap dubte que la inflació a Espanya és deguda al conflicte entre Ucraïna i Rússia. «La inflació és únicament responsabilitat de Putin i de la guerra il·legal que té amb Ucraïna», ha exposat.
Aquest argument, però, no ha convençut l'oposició. «Primer va utilitzar la pandèmia com a excusa, i avui ens ha quedat clar que està disposat a utilitzar la guerra», assenyalava la portaveu del Partit Popular, Cuca Gamarra.
No obstant això, l'oposició del govern no són els únics que demanen explicacions a Pedro Sánchez. El president del govern també ha de fer front al profund descontentament de la societat espanyola davant d'aquesta inflació.
La ciutadania no es creu que la pujada de preus vingui arran del conflicte entre Rússia i Ucraïna. I és que, abans que es desencadenés el conflicte bèl·lic, a Espanya la inflació ja era la més alta d'Europa, amb un 7,4%, la dada més elevada des del juliol del 1989.