Patronal dels transportistes

Hi haurà vaga de transportistes o no? La patronal catalana es pronuncia

CETCAT carregarà els costos de l'increment del combustible als clients

L'augment del preu dels carburants, està a l'ordre del dia. El conflicte bèl·lic entre Rússia i els països de l'OTAN a Ucraïna, està afectant de manera indiscriminada al preu de la gasolina i del gasoil, el qual està en màxims històrics.

Si no en teníem prou amb l'increment exponencial de les factures de la llum i el gas natural, ara, cal sumar-hi el cost de la benzina o, com l'hem volgut batejar, el nou or líquid. El preu dels carburants ha tocat sostre? Tot apunta que no.

Tanmateix, la Confederació Empresarial del Transport per Carretera de Catalunya (CETCAT) no se suma a la convocatòria de vaga, prevista pel sector a partir de dilluns que ve. 

La patronal manifesta que entén els motius pels quals s'ha convocat, però assenyala que en una reunió amb el govern de l'estat van aconseguir que tirés endavant una llei que els permet repercutir l'increment del preu del carburant al client final. 

La patronal es pronuncia sobre la vaga de transport

En aquest sentit, el president de CETCAT, Eduard Ayach, assenyala que, malgrat que no els agrada, han de carregar els costos de l'increment de preu del combustible. «Estem veient com s'està disparant a xifres desmesurades mai vistes i com a sector ens veiem obligats a prendre aquesta mesura, ha assenyalat».

Ayach recorda que ja van plantejar una vaga que al final no es va arribar a produir. En bona mesura, per l'aprovació, per part del govern de l'estat, de la llei que preveu que es pugui incrementar el preu del servei del transport de mercaderies, en funció de la pujada dels carburants. 

Tot i això, Ayach assenyala que entenen que hi hagi qui vulgui protestar i manifestar-se per la «problemàtica» però no donen suport a la convocatòria de vaga.

De fet, des de la CETCAT consideren «insostenible» l'escalada de preus que està registrant el carburant i recorden que són un sector essencial. El president deixa clar que volen evitar haver d'aturar els camions. 

Per tant, l'objectiu és arribar a un acord amb els clients perquè assumeixin l'increment de costos que suposa pel sector.

«Nosaltres sense combustible no podem circular i si ens surt més a compte tenir els vehicles parats, vol dir que hem de negociar amb el client un increment de preu», ha remarcat.

Que s'hi posi solució

Ayach ha assenyalat que si una part del sector fa vaga, pot suposar un problema de subministrament, si bé creu que les mesures que es posaran sobre la taula «han de fer efecte». 

«Entenem que els mitjans que es posaran, donaran el seu resultat i que hi haurà una situació de màxima normalitat possible, tenint en compte que la nostra feina és fer arribar les mercaderies al seu lloc en temps i forma», ha conclòs.