Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran

«La pandèmia no ha acabat, podem tornar al punt de partida»

L'OMS adverteix que la manca de vacunació global pot implicar el desastre mundial. Els experts recorden que el món encara no està fora de perill

La cursa armamentística entre nacions per a aconseguir el major nombre de vacunes contra la covid-19 ha tornat a deixar els països amb menys recursos fora de la competició. Mentre Europa o els Estats Units presumeixen de la quantitat de vacunes que han subministrat a la població, Àfrica espera rebre les dosis que li corresponen.

 

I és que, segons ha anunciat la iniciativa Covax, els propers dies el continent del sud rebrà 150 milions de dosis d'aquest fàrmac menys que les que se li van prometre. En aquesta tessitura, Àfrica no arribarà ni de lluny a tenir la meitat de la població vacunada a finals d'any.

 

Mentrestant, els països més rics presumeixen de vacunar els menors d'edat. I n'hi ha que ja parlen d'aplicar una tercera dosi a la ciutadania. Per descomptat, després d'haver adquirit la immunitat de ramat completa.

 

Des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en la reunió setmanal a Brazzaville, a la República del Congo, han recordat la importància de la vacunació global. A més, han advertit que les variants que s'han desenvolupat als països més pobres poden arribar a la resta de món.

 

L'OMS ha tornat a alertar que cap país està exempt de tornar al punt de partida de la pandèmia si Àfrica es converteix en el forn de noves variants de la covid-19. Evidentment, a conseqüència de la manca de vacunació contra el coronavirus entre els seus habitants.

 

L'OMS recorda que poden arribar noves soques de covid si no s'atura

La directora de l'Oficina Regional de l'Organització Mundial de la Salut per a l'Àfrica, Matshidiso Moeti, va denunciar la manca d'equitat en el repartiment de les vacunes.

 

Així mateix, ha assenyalat que la covid-19 podria guanyar força a Àfrica i arribar a la resta del món. Arribat aquest moment, caldria tornar a lluitar contra el virus com fa un any.

 

«La sorprenent desigualtat i el sever retard en els enviaments de vacunes amenacen de convertir àrees d'Àfrica amb baixes taxes de vacunació en caldo de cultiu per a variants resistents a les vacunes», ha explicat.

 

«Això ens podria acabar enviant altre cop al punt de partida», ha afegit.

 

Segons les dades oficials sobre l'estat de la vacunació mundial, Àfrica només ha rebut el 2% dels 6.000 milions de vials repartits entre tots els continents.

 

Per tant, els experts han assenyalat que només el 17% dels africans hauran rebut la vacuna davant del 100% de la població europea i nord-americana.

 

Els experts de l'organització han manifestat que, en aquest cas, Àfrica es podria convertir en el lloc idoni perquè la covid-19 generi noves soques, cosa que vol dir que el virus guanyaria força, seria més contagiós i clarament més resistent al que hem conegut fins ara.

 

Per a frenar aquest pronòstic, l'OMS ha defensat la necessitat que Àfrica rebi 470 milions de vials més dels que s'ha acordat. D'aquesta manera, el 40% dels africans estarien immunitzats quan s'acabi el 2021.

 

De la mateixa manera, Matshidiso Moeti ha apuntat cap a altres països en vies de desenvolupament que tampoc han rebut la quantitat de vacunes suficient i que, a més, també podrien albergar noves soques. És el cas d'algunes nacions d'Àsia i de l'Amèrica Llatina.

 

En resum, l'OMS insisteix que és imperant que els països més pobres també siguin vacunats amb la mateixa rapidesa que les potències mundials. És l'única manera de salvar la humanitat i de no tornar a l'inici de la pandèmia sanitària.

 

Cal recordar que en aquell temps, hi va haver nombrosíssimes morts a nivell mundial. Si no es lluita contra la proliferació de noves variants de la covid, el món podria tornar a viure l'horror de les primeres onades.