L'erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma ha causat gran commoció, i manté en suspens a tot Espanya. Són múltiples les incògnites que s'han despertat al voltant del succés, i es tracta d'un fenomen on la incertesa és la principal protagonista.
Així, la preocupació per l'explosió del Cumbre Vieja s'ha estès fins a Catalunya, ja que aquest volcà és del mateix tipus que el de la zona volcànica de la Garrotxa. Per tant, fer-se la pregunta és inevitable: podria Catalunya patir una erupció volcànica similar a la de les Canàries?
Els experts ho consideren «altíssimament improbable»
Sobre aquest tema s'ha pronunciat el geòleg i vulcanòleg Joan Martí. Segons el seu parer, és «altíssimament improbable» que aquí hi pugui haver una erupció de la mateixa magnitud, almenys pel que fa a un futur pròxim.
I és que segons assegura Martí, «aquí no tenim cap símptoma que el nostre vulcanisme es pugui reactivar aviat». Una situació força diferent de la de les Canàries, on la zona tectònica és molt més activa, un fet que provoca que les erupcions siguin més freqüents.
Una afirmació en la qual coincideixen experts de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Així, tal com ha confirmat Antoni Roca, director dineral de Geologia Regional i Geofísica de l'ICGC, «el risc volcànic a Catalunya i concretament a la zona volcànica de la Garrotxa és molt petit, encara que no es pot dir mai que sigui nul o zero».
Els experts destaquen, doncs, que els moviments sísmics que hi ha a Catalunya «no tenen res a veure» amb l'activitat volcànica. En aquest sentit, Antonio Roca ha deixat clar que els terratrèmols que hi ha a Catalunya són de tipus tectònic.
L'última erupció a la Garrotxa es va produir fa 10.000 anys
Amb tot, si hi ha una zona que té més risc d'activitat volcànica és la comarca de la Garrotxa. Però com han recordat Martí i Roca, l'última erupció que es va registrar en aquesta zona es remunta a 10.000 anys enrere. Concretament, aquesta es va produir al volcà Croscat.
Per aquest motiu, Joan Martí ha explicat que la freqüència d'erupcions volcàniques a la Garrotxa és més àmplia que a les Canàries. Cal destacar també que Martí forma part del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
Actualment, doncs, l'Institut Cartogràfic i Geològic no té activada la vigilància sísmica a Catalunya, ja que des de l'ICGC no es considera que existeixi un risc.
Una situació diferent de la de les Canàries, on l'Instituto Geográfico Nacional ja comptava amb una unitat instal·lada per actuar en cas que hi hagués una erupció. Cal recordar, en aquest sentit, que el 1949 i el 1971 ja es van produir erupcions a l'illa.
A l'hora de fer una comparació entre les illes i Catalunya, Martí assegura que «Canàries és un altre estil de zona, un altre estil de tectònica, un altre estil de moviments de plaques i el vulcanisme és molt més actiu i amb freqüències molt més curtes».
De fet, ja es preveia que un fenomen així es pogués registrar a La Palma, ja que els vulcanòlegs van detectar activitat «anòmala» entre els últims 10 i 12 dies al voltant del volcà que ha entrat en erupció.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]