Pastilles en càpsules vermelles i blanques

Pfizer retira del mercat un dels seus fàrmacs més coneguts

El Champix, fàrmac per deixar de fumar, ha estat retirat de mercat després de trobar-hi un compost potencialment cancerigen

La farmacèutica Pfizer ha hagut de retirar el seu fàrmac estrella per deixar de fumar: Chantix. La farmacèutica va decidir retirar aquest medicament per investigar els seus alts nivells de nitrosamines. Es tracta d'un compost que augmenta les possibilitats de patir càncer. La retirada del mercat dels lots va començar al juny i segueix actualment.

L'Administració de Medicaments i Fàrmacs (FDA) a Estats Units va alertar recentment als pacients i als sanitaris: «Pfizer està ampliant la seva retirada voluntària per incloure tots els lots de comprimits de vareniclina (Chantix) de 0.5mg i 1mg» a causa de «la presència de nivells inacceptables de N-nitrós-vareniclina».

 

Els lots de productes es van distribuir a distribuïdors dels Estats Units i Puerto Rico des de juny de 2019 fins a juny de 2021. Tot i això, fins ara Pfizer no ha rebut cap informe d'efectes adversos que s'hagin relacionat amb aquest retir del mercat.

Pfizer emet un comunicat demanant el cessament de la distribució

La farmacèutica va emetre un comunicat recentment en què demanava als seus majoristes i distribuïdors que retiressin l'inventari existent de Champix: «Han de deixar d'usar i distribuir, i posar en quarantena el producte immediatament», alertaven.

 

Per evitar una possible escassetat de medicaments que contenen el citat compost cancerigen, la FDA ha pres certes mesures. Ha posat com a límit màxim d'ingesta acceptable provisional 185mg al dia de N-nitrós-vareniclina. Per això, deixarà que els fabricants segueixin venent comprimits de vareniclina mentre estiguin dins d'aquest límit.

Pel que fa als pacients que estiguin seguint un tractament per deixar de fumar amb Champix, la FDA ha estat clara. Han de seguir amb el seu tractament. «Els beneficis per a la salut de deixar de fumar superen els perills associats a l'exposició de nitrosamines». És a dir, les conseqüències del tabac són molt pitjors de seguir un tractament antitabac que ja s'hagi començat.

 

L'agència argumenta que el compost té un potencial augment del risc de càncer a quan es pren a llarg termini. Però no es tracta d'un risc immediat per als pacients que ho estiguin prenent. És per això que aconsellen seguir amb la medicació fins que el metge li prescrigui un reemplaçament o un tractament diferent.

 

El Champix va ser aprovat per la FDA el 2006 com a fàrmac per ajudar a persones majors de 18 anys a deixar de fumar. El tractament dura entre 12 i 24 setmanes i té una efectivitat del 40%.

Les nitrosamines, presents en molts aliments

L'Administració d'Aliments i Fàrmacs està investigant la presència d'aquesta substància en diferents medicaments. A la seva pàgina web apunta que les nitrosamines es troben en petites quantitats en l'aigua i en carns curades i rostides. També en els productes làctics i verdures. Es considera que no tenen cap risc associat si es consumeixen en quantitats petites.

Tot i això, poden augmentar el risc de patir càncer si s'està exposat a nivells elevats d'aquesta substància per llargs períodes de temps. Aquest no és l'únic medicament retirat recentment per trobar una impuresa per sobre del límit establert.

 

A l'agost va ser retirat un medicament per al control de la hipertensió: el karvezide 300 mg, fabricat per la farmacèutica Sanofi. En aquest cas, l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) va detectar un defecte que va obligar a retirar totes les unitats dels lots afectats.