Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cases amb foc darrere a La Palma (Gran Canària)

Pànic a La Palma: Els veïns no poden creure el que està passant

El programa Copernicus ha detectat un total de 1.826 construccions destruïdes a causa del volcà de la Palma | Més de 7.000 persones han estat desallotjades

La crisi a La Palma, empitjora. Dos terratrèmols —un dels quals de 4,6 graus— han sacsejat aquesta matinada l'illa i cada vegada són més els veïns que es veuen obligats a abandonar les seves llars. De fet, més de 7.000 veïns de l'illa de La Palma ja han estat desallotjats de casa seva, obligant-los a deixar enrere una gran quantitat de pertinences i records.

El drama, però, no acaba aquí, perquè el nombre d'edificacions derruïdes ja supera les 1.800. El programa Copernicus, segons una informació de Telecinco, ha detectat un total de 1.826 construccions derruïdes per la lava a l'illa de La Palma. És més, pocs dies abans de complir un mes d'esclatar l'erupció el volcà, la lava ja ha destruït un total de 736,9 hectàrees, entre les quals hi havia cases, comerços, fàbriques, esglésies i fins i tot pobles sencers. Una autèntica catàstrofe.

La problemàtica va més enllà. Aquesta nit, a La Palma s'han registrat els majors sismes des de l'erupció del volcà. Un terratrèmol de 4,6 graus i un altre de 4,5 han sacsejat l'illa i han desviat el rumb de la colada. No se sap quin impacte tindrà aquest incident ni el camí que agafarà a partir d'ara el riu de lava que travessa l'illa des de fa dies.

«Veritables tsunamis de lava»

És la gran por que tenen els veïns de La Palma. Segons va explicar el director tècnic provisional de PEVOLCA, Rubén Fernández, ara el volcà començarà una nova fase. En aquesta, s'espera que s'obri una nova boca d'aquest i que provoqui «veritables tsunamis de lava».

Malgrat això, el mateix tècnic va explicar a la Televisió Canària que es tracta d'un «procés normal» i que forma part del «complex procés eruptiu» que viu el volcà de La Palma.

Finalment, cal destacar que, segons explica '20 minutos', quan arribi el moment de la fase efusiva portarà més lava, però menys cendra. Tot això pot provocar desbordaments puntuals de magma al centre emissor.

Aquesta cosa fa directament que la colada es torni encara més activa i incisiva, i que aquesta segueixi avançant. De fet, durant la matinada d'aquest dissabte 16 d'octubre, la colada ha assolit velocitats de fins a 250 metres per hora. Velocitat rècord que s'ha anat moderant fins a acabar en els 20 o 30 metres per hora.

Els veïns de La Palma, així mateix, esperen expectants que arribi d'una vegada per tota la fase definitiva del volcà. Doncs ja més de 7.000 han estat evacuats i molts d'ells han perdut les seves cases.