Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els pantans del Camp de Tarragona es segueixen omplint amb ganes

Les constants pluges d’aquesta tardor estan fent pujar els embassaments del Baix Camp i del Priorat de forma constant. També ho fan els de la resta de Catalunya, alguns dels quals estan plens
Imatge d'arxiu d'un embassament al pantà de Flix.
Imatge d'arxiu d'un desembassament al pantà de Flix. | TarragonaDigital.com

 

Les constants i abundants pluges que estem tenint aquesta tardor estan apaivagant una sequera que feia anys que durava a les comarques de Tarragona i del sud de Lleida. Els centenars de litres que han caigut en tots els temporal han remullat molt la terra, però sobretot han fet pujar els pantans, alguns dels quals es trobaven en una situació crítica. 

Si ens fixem pantà a pantà, destaca el de Riudecanyes, al Baix Camp, que es trobava a principis d’octubre al 21%, va passar de cop al 40% i després de les pluges dels últims dies ja es troba al 46% en aquests moments. A la comarca del Priorat, el de Guiamets va passar del 10% al 15% al llarg de l’octubre, i amb l’últim temporal ja es troba al 18%  a principis de novembre.

Pel que fa al pantà de Siurana, també va créixer de forma espectacular al llarg de l’octubre passant del 12% de la seva capacitat al 25%. A hores d’ara, ja es troba al 28%. Altres pantans més petits, com ara el de Margalef, al Priorat, tot i estar quasi sempre sec i ser molt reduït (capacitat de tan sols 3 hm³), es troba ple en aquests moments. Una imatge que costa de veure i que fa goig.

Aquestes xifres són mol esperançadores i corroboren el final d’una sequera territorial que es trobava al límit. No obstant, les xifres encara no arriben al 50% i, per tant, farien falta més temporals per deixar enrere d’una vegada per totes aquesta mala temporada i tenir reserves més àmplies. Les previsions indiquen que el novembre podria tornar a ser plujós, així que tocarà fer balanç a finals d’any.

Aigua a dojo als pantans de tot Catalunya

A molts punts de Catalunya les precipitacions han estat abundants durant gran part de l’any i això es nota en els pantans, ja que alguns dels de les conques internes es troben al límit de la seva capacitat i molts han hagut de desembarrar aigua diversos dies aquest últim mes, com és el cas del de Sau, la Baells o la Llosa del Cavall, per exemple.

Imatge del pantà de la Llosa del Cavall desembassant aigua a mitjans d'octubre
Imatge del pantà de la Llosa del Cavall desembassant aigua a mitjans d'octubre | ACA

 

La majoria es troben pel damunt del 90% de la seva capacitat, però destaca el pantà de Foix, que es troba al 100%. No obstant, el de Sau es troba al 82% perquè ha desembassat aigua cap al de Susqueda, que es troba al 96%. L’excepció la trobem en l’embassament de Darnius, li costa de pujar i es troba al 52%. 

Pel que fa als de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, més enllà del de Guiamets, es troben a bons nivells. Per exemple, el de Canelles es troba al 85%, el de Rialb al 84%, el de Riba-roja d’Ebre al 90% i el de Terradets al 97%.  No obstant, n’hi ha que encara no arriben al 70%, com és el cas del d’Oliana, que està al 61%.

A l’Ebre els pantans estaven molt secs i han pujat de cop i volta en poques setmanes. Per exemple, el d’Ulldecona estava pràcticament buit i en pocs dies ha anat pujant constantment i ja es troba en aquests moments al 45%. Unes dades molt esperançadores per a una zona que patia una sequera molt severa.