La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit que tots aquells vots que incloguin dins del sobre la papereta en blanc enviada per la Generalitat de Catalunya en la tramesa que ha fet arribar a tots els domicilis seran considerats vots nuls i no vots en blanc. D'aquesta manera, la JEC, citant l'article 96.5 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG), ha desestimat la petició que havia fet el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Aquest fet és important de cara al repartiment d'escons, ja que els vots en blanc es consideren vots vàlids —conjuntament amb els vots a les candidatures—, incrementant els sufragis necessaris per obtenir un diputat. Per la seva banda, els vots nuls no són vàlids, ja que, tot i comptar-se, no es tenen en consideració en el repartiment de la Llei D'Hondt.
Diversos usuaris de la xarxa social Twitter ja ho havien recordat, tot assenyalant que a la pàgina web del Parlament explica la diferència entre el vot nul i el vot en blanc, que només es considera en aquells en què el sobre està buit o amb la papereta d'una candidatura aprovada que hagi estat retirada.
La JEC desestima la denúncia de Vox contra Pere Aragonès
D'altra banda, la JEC ha desestimat la denúncia que Vox va presentar contra el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, per unes manifestacions on, segons la formació ultra, aquest va «encoratjar la violència» contra la seva formació. Segons la JEC, les manifestacions d'Aragonès sobre la necessitat de lluitar contra el feixisme s'emmarquen en l'exercici del dret fonamental de la llibertat d'expressió, i qualsevol altra pretensió per part de la formació ultra s'ha de vehicular a través de la justícia penal, i no de l'administració electoral.
Vox va denunciar Aragonès davant la Junta Provincial de Barcelona per unes manifestacions en un míting on —segons l'escrit de la formació de Santiago Abascal— va afirmar que calia «lluitar contra el feixisme, com als anys trenta, amb la columna Macià-Companys». Segons Vox, són manifestacions que tenen «com a única finalitat incitar l'odi». La Junta Provincial de Barcelona, però, va acordar desestimar la denúncia perquè entenia que les expressions utilitzades per Aragonès, «encara que siguin desafortunades, han de ser analitzades en el context en què es van fer».
Llavors, Vox va elevar el recurs a la Junta Electoral Central, que ha acabat decidint en la mateixa direcció que ho havia fet la Junta Provincial i, per tant, desestimant el recurs de la formació de Santiago Abascal.