Imatge de diversos fàrmacs.

Paracetamol o Ibuprofeno? Revelen quin medicament va millor contra l'Òmicron

Els experts han detallat quin dels dos és millor per aturar la nova variant

La sisena onada del coronavirus continua a Espanya, i creix de manera exponencial per moments. La nova variant Òmicron ha fet que el nombre de contagis augmenti sense parar i la tornada a la normalitat ara mateix sembla un miratge.

Els efectes de la malaltia han provocat milers de morts al país i molts pacients greus que han hagut de ser hospitalitzats d'urgència a les UCI. Al seu torn, altres persones infectades no han necessitat recórrer als serveis mèdics, encara que sí als fàrmacs.

Imagen de un hombre resfriado
Els símptomes d'Òmicron poden ser idèntics als d'un refredat. | Europa Press 

Després de la simptomatologia que presenta Òmicron, han sorgit dubtes sobre quin medicament és millor per combatre contratemps com la febre, la tos o la mucositat. Entre tots els possibles, el debat s'ha resumit a una «batalla» entre paracetamol o l'ibuprofeno.

Òmicron és una grip comuna?

Actualment, els casos de coronavirus creixen constantment a Espanya i a tot el món. Ja ho va dir el director europeu de l'OMS, Hans Kluge, que més de la meitat dels habitants del vell continent es contagiaria les pròximes setmanes.

En el cas de la nova variant, no tot són males notícies. La infecció resulta ser més lleu respecte a altres com la Delta i el desenvolupament de la vacuna ha fet que les hospitalitzacions i les morts es redueixin força.

Dona tossint al carrer.
La tos és un dels principals símptomes d'Òmicron. | Canva 

A més, s'ha arribat a especular que Òmicron és molt semblant a una grip comuna, ja que els símptomes són difícils de diferenciar. El mal de cap, la mucositat, les molèsties a la gola i la febre són els més freqüents. Al seu torn, les dues malalties també recorren a medicaments analgèsics.

Una discussió que va començar fa anys

La «batalla» per saber quin dels dos fàrmacs és millor no es va originar amb el coronavirus. Fa molt de temps que s'ha generat el debat per saber quin dels dos té més eficàcia. El que és segur és que són totalment segurs, sempre que es facin servir amb consciència i que cadascun té les seves respectives propietats.

Es tracta de dos medicaments analgèsics que actuen sobre el sistema nerviós per reduir el dolor i les molèsties. No obstant això, depenent de la malaltia o els símptomes que mostrem, escollirem emprar-ne un o altre.

S'ha acabat el debat

El paracetamol és el que s'utilitza per alleujar els dolors més lleus i la febre alhora. Podria ser el cas de la grip o de malalties moderades com les cefalees, la lumbàlgia, el mal de queixal o d'ossos. El seu ús es limita aquí, ja que no té poder antiinflamatori com el seu «enemic».

En el cas de l'ibuprofeno, que pertany al grup dels antiinflamatoris no esteroïdals, és ideal per a molèsties més intenses. És comú recórrer a la seva ajuda durant les migranyes, les lesions corporals, les inflamacions, com passa a l'artritis o els dolors menstruals.

Blíster de pastilles en càpsules vermelles i blanques
Tots dos medicaments tenen la seva funció farmacèutica. | Pixabay 

Tot i això, els mateixos experts també han mostrat disparitat d'opinions amb relació a la nova variant. Primerament, la revista 'Business Insider' ha plasmat les respostes dels metges de la clínica nord-americana Mayo. Han assegurat que els dos medicaments analgèsics són efectius davant d'un quadre simptomàtic d'Òmicron.

Altres professionals de la salut, com Luis Miguel García, president de la Samfyc, han donat un altre punt de vista sobre. Creu que «el paracetamol hauria de ser la primera opció escollida, perquè està destinada al control de la febre i té menys efectes secundaris».