Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
imatge del cel de Prades

Llum verda per al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades

La Zona de Protecció Lumínica i la reforma del Castell completen els grans projectes del municipi

Prades impulsarà, definitivament, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. La comissió de Territori de Tarragona aprovarà definitivament la modificació urbanística necessària. Serà el dia 19 d'aquest mes, moment en el qual l'Ajuntament començarà la cerca de finançament.

En paral·lel s'ha reimpulsat la marca Guies de les Muntanyes de Prades. Una iniciativa que, juntament amb l'activitat pròpia i nova de l'estiu, vol consolidar un model turístic «familiar i actiu». Ha de servir per reivindicar la qualitat del cel de la zona i seguir potenciant l'activitat que ja fa AstroPrades.

A més també s'ha demanat que el poble s'inclogui a la zona protegida contra la contaminació lumínica, una iniciativa que ja s'ha concedit. «És un projecte gran i ambiciós perquè no és només del municipi de Prades», subratlla l'alcaldessa, Lídia Bargas. Inclou, de fet, una trentena de pobles de les Muntanyes de Prades i del Priorat.

Serà una zona pionera a Europa si es té en compte que, la resta que existeixen, compten amb un observatori per justificar-ho. En aquesta mateixa línia es treballa per aconseguir la catalogació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Arran del canvi de govern a la Generalitat ja s'ha demanat cita amb les conselleries competents per seguir treballant-ho.

En paral·lel, i amb un impacte més estrictament municipal, enguany s'estan duent a terme diverses obres. S'estan construint nous vestidors a la zona de les piscines. Una obra que s'ha aturat durant els mesos d'estiu, però es preveu que estigui enllestida al llarg d'enguany.

També s'ha habilitat una sala al costat del Centre Cívic que el Campus Rock d'aquest estiu omplirà de música. Es tracta d'un espai amb un aforament de 200 persones que està «gairebé acabada». La cessió de l'abadia no ha sigut tan plàcida com es preveia.

Pluges i nevades van fer cedir la teulada, que s'ha hagut d'arranjar. També estarà llesta abans de final d'any, segons el calendari de l'Ajuntament, la nova deixalleria.

Obres de recuperació de l'entorn del castell de Prades
La capella del Castell que s'està rehabilitant acollirà el Centre d'Interpretació de la Reina Margarida | Cedida

La reivindicació de la reina Margarida omplirà el Centre d'Interpretació i se'n faran dos llibres

«La joia de la corona» dels projectes actualment en marxa és la recuperació de la capella del Castell. «S'ha fet la reconstrucció, queda molt poc per acabar i està quedant molt bonic, és una molt bona obra», ha resumit Lídia Bargas. Ha d'acollir el Centre d'Interpretació, centrat en la figura de la reina Margarida.

Actualment s'hi estan fent les obres amb la intenció que durant el 2022 se'n faci la planificació. Serà entre finals de l'any vinent i principis del 2023 quan l'Ajuntament preveu poder-lo posar en marxa. El doctor Eduard Juncosa, professor d'Història Medieval de la Universitat Complutense de Madrid, explica que es va descartar el model que ja hi ha al Museu de Falset.

A la capital del Priorat ja es fa difusió del comtat de Prades i la Baronia d'Entença. En el cas del municipi del Baix Camp es va optar per fixar-se, concretament, en la reina Margarida. La defineix com «un dels personatges més maltractats per la historiografia».

L'any 2018 es va fer el primer cicle de conferències i actes al voltant d'aquest personatge. S'han promogut nous estudis per fer-ne difusió a través d'una iniciativa que el 2019 va tenir la seva segona edició. A més de Juncosa també hi ha participat el doctor Antoni Jordà, catedràtic d'Història del Dret de la URV. Totes les conferències van omplir l'aforament de 200 persones i es van voler oferir fugint d'un acte purament acadèmic.

Rapsodes recitant textos de l'època van amenitzar-les l'any 2018. També es van organitzar activitats paral·leles, com representacions teatrals i concerts musicals. L'èxit va permetre organitzar les jornades del 2019, més centrades en la figura de la reina Margarida que en el seu context històric.

L'any passat la pandèmia no va permetre plantejar-ne una nova edició. Tot i això, l'activitat no s'ha aturat, i a més de preparar el material per al Centre d'Interpretació, s'està treballant en dues publicacions. Per una banda, sobre les conferències en si. La segona, un epistolari amb les cartes de la reina Margarida.