Santos Santamaría

El pare del mosso mort per ETA retreu als CDR la seva versió

Santos Santamaría assegura que els arguments dels detinguts «ja els havia sentit al comando que va assassinar el meu fill»

Santos Santamaría és el pare del mosso d'esquadra assassinat per ETA a Roses l'any 2001 amb 32 anys. Ara, després d'escoltar la versió que els CDRs detinguts per terrorisme van donar al jutge,  els acusa d'utilitzar els mateixos arguments d'ETA, tal com avança el 'Diari de Girona'. Segons un escrit publicat al Facebook, Santamaría explica que va llegir les declaracions dels arrestats davant del magistrat on deien que no són terroristes, i va lamentar que «aquest argument ja l'havia sentit».

«Van ser exactament les mateixes paraules que va utilitzar, a la mateixa Audiència Nacional, el comando etarra que amb 60 quilos d'explosius i metralla va assassinar el meu fill, mosso d'esquadra, a Roses», afegeix.

Critica l'actitud dels Mossos

Santamaría tampoc està d'acord amb el paper dels Mossos que donen suport als set detinguts aquesta setmana: «Em dol l'ànima veure joves del mateix uniforme que el meu fill donar suport a aquests individus. És molt trist, molt. Aquests no són Mossos d'Esquadra, són... una altra cosa».

Els advocats dels CDR preparen un recurs contra l'empresonament

Els advocats d’Alerta Solidària que representen cinc dels set CDR detinguts dilluns acusats de terrorisme preparen un recurs contra l’ordre d’empresonament dictada pel jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón. Ho han anunciat després de fer la primera visita a la presó de Soto del Real, on han vist els detinguts «forts», «agraïts per les mostres de solidaritat  que arriben d’arreu dels Països Catalans» i alhora «preocupats per les acusacions que se’ls imputen», tot i que «són conscients del moment que vivim i de la finalitat que segurament té tot el cas en sí», en paraules de l’advocada Eva Pous.

El recurs es presentarà o bé davant el mateix jutge o bé a la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional. Segons han apuntat, anirà contra la decisió del magistrat de dictar ordre de presó incondicional perquè «entenem que no hi ha motius per mantenir aquesta situació i que hi ha altres mesures menys greus, perquè la presó ha de ser l’última instància en el moment processal on ens trobem.

  

  

A més, segons Pous, «hi ha hagut moltes irregularitats en el procediment», no només pel fet que les defenses no han pogut tenir accés a l’expedient, sinó també per com es va fer les detencions i els registres. «En el cas d’una de les persones van entrar a casa seva a quarts de cinc de la matinada i no va ser fins a quarts d’onze del matí que no li van fer la lectura de drets i no va poder designar una advocada», i per tant «el registre es va fer malgrat una situació de provació de llibertat sense garanties mínimes».

  

Els CDR es troben ara al mòdul d’ingressos de Soto del Real, però segons fonts jurídiques els cinc representats per Alerta Solidària estan aïllats dels altres dos detinguts que van declarar davant la Guàrdia Civil  i que –almenys en un dels casos- estan fent ja tràmits per designar un advocat propi.

També et pot interessar...