El Parlament ha tramitat aquest dimecres un decret llei del Govern que modifica l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni (CO2) dels vehicles de tracció mecànica i l'impost sobre les estades en establiments turístics. En concret, es permetrà deixar sense efecte l'impost d'emissions de CO2 del 2019 per a turismes i furgonetes i s'aplicarà una tarifa més baixa de la prevista el 2020. Pel que fa a l'impost per les estades en establiments turístics, es preveu que el pagament del deute de les temporades turístiques de l'hivern de 2019 i l'estiu de 2020 es pugui fraccionar o ajornar.
Així, el decret afegeix noves mesures a les ja aprovades en iniciatives anteriors sobre la mateixa qüestió. A més a més de deixar sense efecte l'impost d'emissions de CO2 del 2019 per a turismes i furgonetes, es marca que aquests vehicles i les motocicletes l'hauran de meritar el 31 de desembre. S'estableix un sistema de càlcul de les emissions de les motocicletes i una bonificació del 100% per als vehicles clàssics, que hauran de presentar un certificat d’idoneïtat.
Durant el debat al ple del Parlament, el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha defensat que la situació econòmica derivada de la pandèmia «aconsella deixar per una mica més endavant» l'aplicació de l'impost del CO2. Tot i això, Aragonès ha negat que l'ajornament posi en dubte la voluntat del Govern de lluitar contra la crisi climàtica.
«No convalidar el decret vol dir que en les pròximes setmanes es giraran rebuts de l'impost d'entre 60 i 100 euros a persones que estan fent front a la caiguda de l'activitat econòmica. No és raonable fer-ho. Deixem-ho per més endavant», ha assegurat, tot reclamant «responsabilitat» a la resta de grups de la cambra.
Aragonès ha argumentat que el Govern ha de prendre «decisions difícils» per cuidar la salut de la ciutadania i evitar que la situació sanitària empitjori. Ha emplaçat el govern espanyol a emprendre mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la Covid-19. Així, ha reclamat commutar els principals rebuts i cotitzacions socials o els subministraments.
Ajornar o fraccionar el pagament de la taxa turística
Respecte a l'impost sobre les estades en establiments turístics, coneguda popularment com la taxa turística, ha defensat que la recaptació es produirà i que l'únic que s'ofereix és la possibilitat d'ajornar el pagament de l'impost. En matèria d'habitatge, ha destacat que es modifica la llei de regulació dels lloguers per incloure Mollet del Vallès com una zona de mercat d'habitatge tens.
Per la seva banda, els grups s'han posicionat sobre la convalidació o no del decret. Mentre que C's, PPC i els grups del Govern –JxCat i ERC– han apuntat que facilitarien l'aprovació, PSC-Units, CatECP i la CUP s'han oposat a la iniciativa.
Martí Pachamé (C's) ha argumentat que, tot i estar en contra d'un impost «mal dissenyat, que no és eficaç», no s'hi oposarien per estar al costat de la recuperació econòmica. Santi Rodríguez (PPC) també s'ha mostrat en contra dels tributs però ha dit que no es poden oposar a la tramitació del decret. Aquests dos grups s'han acabat abstenint.
En canvi, la diputada del PSC-Units, Alicia Romero, ha afirmat que és important la lluita contra la pandèmia però també contra la crisi climàtica. Ha dit que no donaran suport al decret per la manca de comunicació entre la conselleria d'Economia i els grups de l'oposició, perquè la iniciativa és un «petit gest» que no ajuda a les famílies i perquè no confien amb el Govern.
De les files dels comuns, David Cid ha argumentat el vot en contra per no estar d'acord en la rebaixa de l'impost sobre el CO2 i hi ha vist interessos partidistes per la proximitat d'unes eleccions. També ha demanat no deixar de banda la lluita contra la crisi climàtica. «No compartim ni objectiu ni estratègia», ha apuntat.
Finalment, la diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha retret al Govern haver «desprestigiat» i «menystingut» la llei «pionera» del canvi climàtic català. També ha posat en dubte el compromís del Govern amb la lluita contra el canvi climàtic.