No ho donen per perdut: el moviment dels bars i restaurants de Catalunya per a reobrir

Les pèrdues del sector el primer cap de setmana de tancament s'enfilen als 315 milions

Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant
Les pèrdues del sector el primer cap de setmana de tancament s'enfilen als 315 milions | Pixabay

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) estudia presentar un recurs contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que avala el tancament de bars i restaurants.

Els serveis jurídics de FECASARM, després del tancament de dues setmanes, han examinat el cas i en breu decidiran si presenten un recurs de reposició contra la interlocutòria judicial. L'entitat considera insuficients les mesures econòmiques aprovades aquesta setmana pel Govern català i afirma que els 40 milions d'euros en concepte d'ajudes no cobreixen les pèrdues per als empresaris. Defensen que l'aprovació del decret llei obligant al propietari a rebaixar el lloguer al 50% tampoc soluciona el problema. 

Segons David López, president de la FECASARM, «moltes empreses ja no podran superar aquest període de tancament forçat després d'haver suportat tancaments previs, retallades horàries, reduccions d'aforaments a l'interior i terrasses». També ha afirmat que entre «un 10 i un 20% d’aquests establiments ja no tornaran a obrir i fins a un 50% es troben en risc d'haver de tancar abans de finals d'any si no reben ajudes reals i eficaces de manera molt urgent».

Protestes a Barcelona

En la mateixa línia, unes 500 persones dels sectors de la restauració i l'oci nocturn han protestat aquest dimecres a Barcelona per exigir el retorn a l'activitat i per reclamar ajudes al Govern. Els manifestants s'han concentrat al parc de la Ciutadella, però no han pogut arribar al Parlament, on s'estava celebrat un ple, per la presència de la policia.

La protesta ha estat convocada per grups com l'Associació de Professionals de Bars i Restaurants de Gràcia. El seu portaveu, Alberto Barros, ha assegurat que els 40 milions d'euros d'ajuts són insuficients per al sector. En aquest sentit, s'ha pronunciat també Xavier Franquesa, del Grup Believe, que ha afirmat que són "la xocolata del lloro" i que no serviran per solucionar cap problema. 

La línia de subvencions preveu un import de 1.500 euros per establiment. «No en tenim ni per festucs», ha assegurat Franquesa. El portaveu del Grup Believe ha demanat un pla sectorial únicament per a l'oci nocturn, ajudes directes per al sector i retornar a l'activitat. «És inviable tenir l'oci nocturn tancat mentre el jovent està fent 'botellons' a la via pública i en l'àmbit privat», ha manifestat. El portaveu de l'Associació de Professionals de Bars i Restaurants de Gràcia ha assegurat que els ajuts del Govern no serveixen ni per cobrir el lloguer. «Si tenim pèrdues estimades de 1.000 milions d'euros en aquestes setmanes, amb 40 milions què fem?», s'ha qüestionat. Barros ha assegurat que «no hi ha diners a la caixa» i ha afirmat que la Generalitat «s'hauria d'haver posat les piles fa molt temps» abans d'haver pres la decisió de tancar la restauració. 


A la concentració s'han sentit crits habituals en els últims dies com 'No al tancament', 'Volem treballar', o 'La restauració no és el problema'.


Comentaris

envia el comentari