Un grup de manters a la platja de Roses l'estiu de 2019.

El Parlament demana al Govern «intensificar l'actuació» contra els manters de Roses

Jean Castel (Cs) apunta que els comerciants han perdut «un 20% de la facturació» per culpa dels venedors il·legals

El Parlament de Catalunya ha demanat al Departament d'Interior «intensificar activament l'actuació» contra els manters que hi ha al passeig marítim de Roses durant els mesos d'estiu. Així s'ha aprovat aquest dimecres a la tarda a la comissió d'Interior del Parlament, a través d'una proposta de resolució presentada pel grup de Ciutadans. El diputat Jean Castel ha afirmat que aquest agost l'Ajuntament va arribar a quantificar «fins a 600» manters al passeig i això ha comportat una «pèrdua d'un 20% de la facturació» per part dels comerços de la zona. Altres grups del Parlament han matisat que les actuacions no es centrin només en reforçar la vigilància policial i que s'incorporin mesures socials.

El Parlament de Catalunya ha demanat al Govern que abordi el problema dels manters a Roses durant els mesos d'estiu. Si bé la majoria de grups han coincidit en la necessitat de resoldre el problema, pocs d'ells ho han fet en acordar la via de com resoldre-ho. La comissió d'Interior del Parlament ha aprovat aquest dimecres a la tarda una proposta de resolució en què es demana «intensificar activament l'actuació» per resoldre el conflicte, arran una proposta del grup de Ciutadans. El diputat gironí Jean Castel ha demanat més actuació «en la via pública» i «actuar amb les forces de seguretat de l'Estat» de forma coordinada.

Uns 600 manters a la platja de Roses

Segons Castel, el passat juliol hi havia uns 400 manters en el passeig marítim de Roses, però a l'agost l'Ajuntament de Roses ja en va quantificar 600. El diputat ha assegurat que l'alta presència d'aquests venedors il·legals  ha afectat durament al comerç local que ha registrat «una pèrdua del 20% de la facturació». De tota manera, ERC, JxCat, Catalunya en Comú Podem i la CUP han coincidit en demanar més accions de l'àmbit social, en comptes d'un augment de la vigilància policial. Concretament, el diputat de JxCat ha assegurat a Castel que tenir 600 venedors al passeig de Roses vol dir que «cada sis metres hi ha una persona venent productes». Per això, Roquer creu que si el problema s'ha de resoldre «amb més policia, necessitem un cordó policial».

En la mateixa línia, la diputada republicana, Montse Fornells, ha apuntat que «els problemes de seguretat ciutadana no són els més importants» que generen els manters a Roses. Fornells ha assegurat que «amb més presència policial no resoldrem el problema» i ha demanat «abordar-ho de forma transversal» a partir de «polítiques de reinserció laboral». La diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha estat més contundent i ha afirmat que la proposta de Cs buscava «criminalitzar tot un col·lectiu des d'una perspectiva racista». Per això ha demanat solucions «sociolaborals» i col·laboració per part d'estrangeria  a l'hora d'aconseguir permisos de residència i de treball.

Manca de coordinació

Cs també ha exigit més col·laboració entre cossos de seguretat tan locals, com autonòmics, com estatals. En aquest sentit, Ferran Roquer ha recriminat que la Guàrdia Civil se n'hagi desentès. El diputat de JxCat ha recordat que en la Junta de Seguretat Local del 2018 es va acordar fer patrulles conjuntes entre la Policia Local de Roses, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil. Tot i així, segons Roquer la benemèrita «se'n va desentendre dient que controlaria les carreteres i accessos al municipi». El diputat ha assegurat que «la gent del territori tenim la percepció que no ho ha fet».

També et pot interessar...