Aquest dimarts, 23 de febrer, el Comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu feia el primer pas per aixecar la immunitat als tres eurodiputats de Junts per Catalunya: Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. El Comitè aprovava per folgada majoria —quinze vots a vuit— l’informe elaborat per l’eurodiputat búlgar que comparteix grup amb Vox, Angel Dzhambazki, on donava la seva conformitat a suspendre la immunitat de què gaudeixen com a eurodiputats que són.
El 8 de març, una data clau per a Puigdemont, Comín i Ponsatí
Amb aquesta votació, però, no es dona per aixecada la immunitat. Queda un darrer pas, que és el definitiu: l’aprovació de l’aixecament per part del ple del Parlament Europeu. En el cas —improbable—, que la cambra s’hi oposés, Puigdemont, Comín i Ponsatí mantindrien la immunitat parlamentària i, per tant, sobre el paper els queda una darrera carta per evitar perdre-la.
El pròxim ple del Parlament Europeu, del qual aquesta qüestió formarà part de l’ordre del dia serà el 8 de març, una data marcada en vermell al calendari dels tres eurodiputats de Junts per Catalunya perquè, amb tota probabilitat, significarà el punt final a la immunitat de la qual han gaudit des del seu accés a la condició de diputats europeus: Puigdemont i Comín el desembre de 2019; Ponsatí des del febrer de 2020.
Una decisió que es pot recórrer
El 8 de març, doncs, es prendrà una decisió definitiva que, tret de majúscules sorpreses, es traduirà en la pèrdua de la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. Però alerta, perquè la decisió és recurrible a la justícia europea, que és on les defenses esperen que s’escoltin amb atenció els seus arguments, i on protestaran per les queixes que tenen pel procediment seguit: des de les vulneracions que, des del seu punt de vista, hi ha hagut a la confidencialitat del procés fins a la parcialitat que consideren que té Dzhambazki pels seus lligams amb Vox.
Sense la immunitat, Puigdemont, Comín i Ponsatí mantindran la seva condició d’eurodiputats, però la justícia belga podrà seguir tramitant l’ordre d’extradició dictada per Espanya, aturada des que van ser escollits diputats europeus. En qüestió de mesos, doncs, la justícia belga haurà de decidir si entrega els tres polítics de JxCat a Espanya o no.
Hi ha un condicionant més: a Puigdemont, Comín i Ponsatí se’ls haurà acabat viatjar amb tranquil·litat per Europa —excepte Espanya. Com ja passava abans que fossin eurodiputats, ara podrien ser detinguts en virtut de l’euroordre que pesa sobre ells. Així doncs, mentre no tinguin immunitat parlamentària, els tres eurodiputats no podran assistir a actes i reunions a la Catalunya Nord, en territori francès, que han visitat amb certa freqüència en el darrer any, pel perill de ser detinguts per la Gendarmeria.