Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses mascaretes quirúrgiques

Parlen els experts: Desmuntant els falsos mites sobre les mascaretes

Els especialistes desmenteixen les falses creences sobre aquest equip de protecció

Diverses mascaretes quirúrgiques
Parlen els experts: Desmuntant els falsos mites sobre les mascaretes | Pexels | Karolina Grabowska

La mascareta s'ha convertit en un complement d'ús obligatori amb la finalitat d'evitar l'expansió del coronavirus, encara que va començar sent una recomanació.

No obstant això, són moltes les persones que estan en contra del seu ús i que animen a la resta de la població a deixar de fer-la servir. Un col·lectiu, al qual comunament s'anomena «anti mascaretes», que cada vegada és més gran malgrat que s'ha demostrat que és un dels elements més eficaços de protecció davant del coronavirus si se li dona un ús adequat.

«Cal ser conscients que les mascaretes no duren sempre ni són efectives per a tota la vida», ha advertit l'Associació d'Empreses d'Equip de Protecció Individual (Asepal). «Desaconsellem donar-li un segon ús girant-les o incomplint les recomanacions explicades».

També han volgut deixar clar que malgrat que n'hi hagi algunes que siguin reutilitzables és necessari desinfectar-les adequadament per a poder reutilitzar-les. Com recomana el Ministeri de Sanitat, una bona manera de fer això seria rentant-les a 60 graus.

Així mateix han recomanat que s'assequin a l'aire durant les següents dues hores després de la rentada i no en el forn, el microones o l'assecadora, perquè es podria danyar el teixit.

Tot i que una forma que és encara millor, segons la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC), seria rentar-les mitjançant irradiació germicida ultraviolada amb peròxid d'hidrogen vaporós. Únicament si es compleixen les normatives d'ús de les mascaretes, seran útils per a protegir-nos enfront del coronavirus.

Falsos mites

A més, han volgut desmentir alguns mites sobre aquest complement reglamentari que provoca falses creences i que pot suposar un perill fins i tot major que el mateix virus.

No provoquen intoxicació ni infeccions pels bacteris

El primer mite és que la «les mascaretes provoquen intoxicació». Si bé és cert que la màscara provoca una sensació d'ofec en algunes situacions, no s'ha demostrat que el seu ús generi «hipòxia o intoxicació per inhalació del mateix CO₂», ha explicat Jaime Barrio, investigador del Consell Científic del Col·legi Oficial de Metges de Madrid (Icomem).

El material del qual estan fetes permet que «entri l'oxigen i s'elimini el diòxid de carboni» amb normalitat, i per tant «no estan tancades al pas de l'aire».

En segon lloc, el mite que «les màscares provoquen infeccions pels bacteris» que creixen en el seu interior. Això s'ha fet popular especialment per culpa d'uns vídeos d'Internet que s'han viralitzat, i encara que sí que és cert que un mal ús pot provocar un «sobre creixement» dels bacteris, no hi ha cap estudi que demostri que augmentin quan la mascareta s'usa correctament.

Tampoc produeixen danys als pulmons

Un altre mite que es troba a les xarxes socials és que «l'ús de les mascaretes provoca danys pulmonars», una cosa que tampoc és certa.

Aquests danys són una complicació rara del mateix coronavirus, però en cap cas és provocada per l'ús d'aquest complement de protecció, ha explicat Javier García, pneumòleg i vocal d'Atenció Especialitzada i Hospitals d'Icomem.