Ada Colau i Ernest Maragall.

Destacat pas endavant per a l'Ajuntament de Barcelona: ERC dona un suport clau a Colau

També es dona llum verda a les ordenances fiscals per l'any vinent, que congelen els impostos actuals

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres, 23 de desembre, el pressupost del 2021, amb els vots favorables de Barcelona en Comú, PSC, ERC i Barcelona pel Canvi. Els grups de Junts per Catalunya i Ciutadans han votat en contra dels comptes mentre que el PP s'ha abstingut. El govern municipal d'Ada Colau i ERC van anunciar diumenge un acord pel pressupost de l'any que ve que supera els 3.200 MEUR, xifra rècord que suposa un creixement del 6,5% respecte als actuals.

Al plenari també s'ha donat llum verda a les ordenances fiscals per l'any vinent, que en línies generals congelen els impostos actuals. Les ordenances s'han aprovat amb el vot favorable dels socis del govern i ERC, l'abstenció de BCanvi i el vot contrari de JxCat, C's i PP. A diferència del gener passat, quan BComú, PSC, ERC i JxCat van escenificar l'acord que va permetre aprovar el pressupost del 2020, en aquesta ocasió el grup d'Elsa Artadi no ha donat suport als comptes per l'any vinent.

Suport clau d'ERC, amb Valls sumant-s'hi a darrera hora

En una roda de premsa celebrada el migdia del passat diumenge, 20 de desembre, es va escenificar l'acord entre el grup municipal d'ERC, liderat per Ernest Maragall, i l'executiu d'Ada Colau, del qual formen part Barcelona en Comú i el PSC, per aprovar els pressupostos municipals de 2021. És el segon acord pressupostari consecutiu amb ERC, la força guanyadora de les eleccions municipals 2019 a la ciutat de Barcelona amb deu regidors, els mateixos amb què compta Barcelona en Comú, d'Ada Colau.

La suma d'ERC, BComú i el PSC ja donava 28 vots més que necessaris per aprovar els comptes, però aquest dimecres se n'han sumat dos més: els dels regidors de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls i Eva Parera. Tot i criticar la postura del PSC i d'ERC, que també hi dona suport, el grup de Manuel Valls ha dit que es tracta d'un moment «excepcional» i que calen uns pressupostos per ajudar la ciutat a sortir de la crisi de la pandèmia. Les aportacions del grup van en la línia de fomentar la col·laboració públic-privada.

Manuel Valls ha subratllat la transcendència d’aquests pressupostos «per la greu situació en què es troba Barcelona» i perquè «dels pressupostos depèn la recuperació de l’economia de la ciutat». En uns moments que el regidor ha qualificat com de «gran excepcionalitat en què les ideologies i les aspiracions polítiques han de quedar aparcades davant la necessitat de prendre decisions útils als ciutadans», Barcelona pel Canvi ha treballat durant les darreres setmanes amb l’equip de govern i altres grups de l’oposició per consensuar mesures «importants» per afrontar una crisi econòmica «molt dura».

Així doncs, des d'aquest dimecres, l'Ajuntament de Barcelona ja té aprovats els pressupostos per a l'exercici 2021, que es posaran en marxa ja l'1 de gener vinent. Colau aprova els segons pressupostos des que és alcaldessa, després que culminés el seu primer mandat sense aconseguir aprovar-ne cap per via ordinària.