ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.546 nous contagis, però el risc de rebrot i la positivitat segueixen baixant

Multa de 200 euros i retirada de punts si no fas això al volant

En cas d'accident, els conductors estan obligats a facilitar el pas dels vehicles d'emergències i no fer-ho es considera una infracció greu

Imatge d'efectius de l'SAMUR al costat de la Policia Local en un accident de trànsit
L'incompliment de l'efecte passadís comporta a una sanció econòmica i pèrdua de punts. | Emergències Madrid
 

Un accident de trànsit paralitza o, almenys, alenteix la circulació viària. D'aquesta manera, sorgeixen retencions de trànsit que dificulten o retarden l'arribada dels serveis d'emergència al lloc dels fets. Segons l'article 69 del Reglament General de Circulació, els conductors estan obligats a fer-se a un costat de la carretera per facilitar el pas dels vehicles d'emergències. Incomplir-ho, es considerarà una infracció greu.

 

Això vol dir que, si no es facilita el pas als sanitaris, als agents de l'autoritat, a les ambulàncies o als bombers al lloc de l'accident, la sanció serà d'una multa de fins a 200 euros i la consegüent pèrdua de punts del carnet. Aquests vehicles, considerats prioritaris, estan exempts de respectar els senyals viaris i podran excedir el límit de velocitat. Això sí, sempre que no posin a ningú en perill.

 

El corredor o passadís d'emergència

A la carretera, l'espai que els vehicles deixen als serveis d'emergència per assistir a un accident és conegut com a corredor o passadís d'emergència. L'objectiu d'aquesta acció, coneguda amb el nom d'efecte corredor o efecte passadís, és que els vehicles amb prioritat tinguin via lliure per arribar el més ràpid possible al punt on ha tingut lloc l'accident.

 

Aquests serveis d'emergència anuncien la seva arribada amb senyals acústics i lumínics. En cas que el trànsit no hagi d'aturar-se, els vehicles prioritaris circularan pel marge dret de la calçada. Així mateix, també s'han de tenir en compte les característiques de la via i la quantitat de trànsit que hi ha en el moment de l'accident.

 

L''hora d'or', els primers seixanta minuts des que succeeix el sinistre, és crucial. Així, que els accidentats sobrevisquin o no dependrà de l'arribada a temps dels serveis d'emergència. Per això, els conductors han de saber com procedir en cas de presenciar un accident o trobar-se en una retenció de trànsit a causa d'una col·lisió. En aquests moments, és important controlar l'estrès i la tensió i actuar correctament per no convertir-se en un obstacle.

 

Normes de circulació en cas d'accident

Tot i que dependrà del tipus de via i el volum de circulació, per norma general, la Direcció General de Trànsit (DGT) subratlla que els vehicles que en vies de dos carrils, un en cada sentit, cadascun d'ell es mogui cap al voral. D'aquesta manera, el passadís d'emergència quedarà fet al centre de la carretera.

 

En el cas que l'autopista sigui de tres carrils, els cotxes que circulen pel carril esquerre hauran d'enganxar-se a la mitjana, mentre que Els vehicles que es troben al carril central o al dret, hauran de moure's cap a la dreta, per deixar lliure un corredor central.

 

En definitiva, es tracta que els equips d'emergència arribin com més aviat millor per poder atendre a les persones que realment ho necessiten i que la col·lisió no hagi de lamentar morts o víctimes en estat greu de salut.


Comentaris

envia el comentari