Els 10 passos que segur que desconeixies i que el Govern et demanarà seguir per Nadal

Catalunya encara el Nadal més atípic del segle i el Govern demana el seguiment d’una pauta estricta per minimitzar els riscos de contagi

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta
El Govern demana limitar al màxim els contactes per Nadal tot i que la normativa permet que s'ajuntin 10 persones | Generalitat de Catalunya

Serà, de ben segur, el Nadal més atípic del segle XXI a Catalunya. La Covid-19 i els seus efectes no cessen i el Govern de la Generalitat ja ha elaborat un pla per a intentar minimitzar els riscos de contagi en uns dies que poden ser clau per al futur sanitari català. Per això mateix, des del Departament de Salut s’ha elaborat un decàleg el seguiment del qual és absolutament clau per frenar l’auge del coronavirus a Catalunya.

De fet, el que sí que és totalment cert és que sembla que les festes de Nadal, de moment, estan en entredit a Catalunya. Les dades de la Covid-19 ja mostren un risc de contagi per sobre de l’1 i el passat dilluns, 14 de desembre, la consellera Budó ja va recalcar que es valoraria un enduriment de les restriccions nadalenques en cas que la situació sanitària ho exigís.

De moment, però, el Govern no s’hi pronuncia al respecte, però sí que deixa a l’abast de tothom un seguit de normes que molts desconeixien i que poden ser claus per a evitar que el coronavirus faci estralls més enllà d’aquestes festes.

Els 10 consells que has de seguir aquest Nadal

 • S’ha de reforçar i garantir les mesures de seguretat bàsiques: distància física, higiene de mans, ús de mascareta, ventilació i quedar-se a casa si es tenen símptomes, diagnòstic o contacte.
   
 • Es recomana que les reunions i trobades es realitzin a l’aire lliure sempre que sigui possible i que en el cas de trobades en espais tancats es garanteixi una bona ventilació dels espais compartits, també als domicilis durant i després de la trobada (mantenir obertes les finestres o amb captació d’aire exterior amb sistemes de climatització).
   
 • Està prohibit el consum d’aliments o begudes en les trobades a l’espai públic.
   
 • No es permet fumar a menys de dos metres de persones que no formin part de la bombolla de convivència.
   
 • En les trobades cal fer ús constant de la mascareta mentre no s’estigui consumint i seguir les pautes d’higiene de mans.
   
 • No aixecar-se tots de cop per ajudar a la cuina o altres tasques. Fer torns.
   
 • No cridar per parlar, per exemple amb persones que estiguin lluny a la taula, ja que això afavoreix el contagi.
   
 • A taula cal garantir la distància entre persones de les dues bombolles de convivència, evitant el contacte físic estret. Cal evitar que hi hagi molta gent en espais petits tancats (com ara cuines). I s’ha d'evitar compartir estris, com gots, coberts o tovallons.
   
 • Cal extremar la higiene en l’ús dels lavabos i accedir-hi individualment, tret que una persona necessiti assistència. També cal afavorir la seva ventilació.
   
 • És convenient limitar la durada de les reunions.

Comentaris

envia el comentari