Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del nou fàrmac.

Arriba a Catalunya la pastilla contra la covid-19: qui la podrà prendre i com funciona

El ministeri de Sanitat ha confirmat la seva arribada aquesta setmana

Després de molts mesos de recerca, es va poder crear fa un temps el tractament contra la covid-19, Paxlovid. Es tracta d'un fàrmac que ha de servir com una eina més per tractar alguns pacients que es contagiïn amb el virus.

Així ho ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. «Aquest nou fàrmac se suma a les vacunes i a altres medicaments per evitar que pacients positius amb uns determinats condicionants puguin evolucionar a un estadi greu de la malaltia».

Es va donar llum verda a la seva utilització el 27 de gener i països com França ja van rebre les seves primeres comandes al febrer.

Ara, aquest nou tractament arriba també a Espanya. El govern ja ha signat un contracte per adquirir-lo i poder distribuir-ne 344.000 tractaments complets.

Imatge del nou fàrmac.
Paxlovid serà receptat als pacients amb possibilitat d'hospitalització greu o mort. | Europa Press 

Així ha estat informat per la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Aquest acord ha estat signat tant per ella com pel director a Espanya de Pfizer, Sergio Rodríguez.

Segons la informació que ha donat Darias, el tractament està a punt d'arribar al nostre país. De fet, s'ha pogut saber que dilluns que ve ja es començaran a distribuir els primers 11.900 tractaments.

Al llarg dels dies següents, s'aniran repartint més fàrmacs, fins a arribar, en una primera tanda, als 50.000.

Caixes d'emmagatzematge del medicament Paxlov.
Molts països ja han rebut les seves comandes del fàrmac. | Europa Press 

Quins pacients el rebran?

No es tracta d'un medicament que es doni a tothom que es contagiï del virus, ni de bon tros. El seu ús estarà força delimitat. De fet, està pensat per als adults que tenen més risc de progressar a una malaltia greu en contagiar-se.

És un medicament que ajuda a evitar el risc d'ingrés o mort per coronavirus. Per tant, s'administra a les persones que realment tenen aquest risc. És a dir, es donarà a pacients lleus que tenen prou factors de risc perquè la malaltia pugui arribar a evolucionar cap a un estadi greu.

A més, se sap que és un medicament que es donarà als pacients que no requereixin una aportació d'oxigen extra. Ha d'anar sempre sota prescripció mèdica i s'administra via oral perquè es tracta d'unes pastilles.

Segons alguns estudis que han estat realitzats, el fàrmac ha mostrat una eficàcia del 89 % a l'hora de reduir el risc relatiu d'hospitalització o mort dels pacients esmentats.

Quin és el seu funcionament

Aquest nou fàrmac és un antiviral per combatre el virus. Està dissenyat per paralitzar la seva replicació i que la infecció no vagi més. El componen dos medicaments base: el ritonavir i el nirmatrelvir.

Una habitació d'hospital amb els llits buits
El rebran els pacients amb risc de derivar en una malaltia greu. | Ángel Ullate 

El primer és un fàrmac utilitzat des de fa molts anys contra el virus de la sida, el segon és un medicament de desenvolupament més recent.

Segons els experts, una de les característiques més importants del Paxlovid és que ha d'actuar durant els primers dies de la infecció. Això vol dir que és vital per al seu correcte funcionament que sigui receptat al cap de pocs dies del contagi de coronavirus del pacient.

De fet, el medicament s'ha de començar a prendre com més aviat millor després del diagnòstic, i sempre dins dels cinc dies posteriors a l'inici de símptomes, en cas de tenir-ne.

Com hem dit, és un tractament que ha de prescriure un metge. L'encarregat de fer-ho serà el primer professional que faci la diagnosi de la persona en qüestió.