Foto d'una dona estirada al llit i tapant-se els ulls amb les mans.

Si pateixes ansietat, una experta de Harvard et recomana fer això: pot reduir-la

Descobreix els factors que poden influir al nostre benestar

No és nou quan diem que l'estrès i l'ansietat s'han transformat en la pandèmia del segle XXI. A escala mundial, prop de 300 milions de persones pateixen o han patit aquest trastorn en algun moment de la seva vida.

Aquestes xifres, sens dubte, són veritablement alarmants. La salut mental està començant a fer estralls a gran part de la població, i actualment ja es considera un dels trastorns més freqüents al nostre país.

De què depèn el nostre benestar?

Cada cop són més els experts que comparteixen i divulguen informació sobre la salut mental i el benestar de les persones. En aquest sentit, arribar a la major part de la població és imprescindible per aconseguir aquest propòsit.

Foto d'una persona patint un atac d'ansietat.
L'estrès i l'ansietat són la nova pandèmia del segle XXI | Canva

Inmaculada de Vivo, professora de Medicina a Harvard Medical School, n'és una. El seu objectiu és democratitzar el coneixement perquè la gent sàpiga, precisament, quins són els recursos de salut amb què pot comptar.

Per això, de Vivo explica al seu llibre 'Biologia de la gentilesa. Sis decisions quotidianes per millorar la salut, el benestar i la longevitat' les bases perquè el nostre estil de vida, comportaments i decisions ens acostin al benestar.

Segons la professora, hi ha certs factors que poden augmentar la nostra qualitat de vida i, per tant, endarrerir l'aparició de determinades malalties. Tal com assenyala l'autora: «Si ets amable amb el teu ADN, ell ho serà amb tu».

Per a ella, aquesta és la principal premissa si el que volem és assolir el benestar. Ara bé, també sabem que hi ha altres factors determinants que poden influir en tot això. De fet, encara que els gens no són modificables, hi ha zones de l'ADN que sí que influeixen.

Foto d'un metge apuntant en un full
Hi ha certs hàbits que poden fer envellir les nostres cèl·lules, i per tant, fer-nos emmalaltir més | GETTY IMAGES

Aquestes zones són conegudes com a telòmers, uns marcadors biològics que permeten mesurar de manera objectiva l'impacte de l'estil de vida. L'experta assenyala que aquests marcadors seran diferents per a cada persona, segons l'edat que tingui.

«A mesura que passa el temps, les cèl·lules envelleixen i els telòmers s'escurcen. Quan s'escurcen al màxim aquestes cèl·lules velles moren en un procés normal, malgrat que hi ha raons que poden accelerar el procés», assenyalava.

I aquí és on trobem l'encant i la màgia de la seva aportació. Tot i que la longitud d'aquests marcadors està condicionada per l'herència genètica, també hi influeixen els factors ambientals i socials.

Per tant, realitzar determinats hàbits, com fumar, pot acotar els telòmers, i per tant, accelerar l'envelliment. Pel que fa a la contaminació atmosfèrica, aquesta (a la llarga) també podria tenir el mateix efecte.

Tot i així, tal com comentàvem, els factors ambientals i socials poden incidir també en la nostra resposta cap a l'estrès i l'ansietat. Per això, i encara que mai no ens puguem lliurar al 100%, és possible reduir-los.

Com reduir l'ansietat

Un dels conceptes més interessants i al qual fa referència l'autora al seu llibre és 'la psicologia positiva'. Per a qui no ho sàpiga, aquesta branca de la psicologia se centra en les característiques psicològiques i individuals de les persones, emfatitzant els trets positius.

Tot i això, de Vivo va més enllà i sosté que la creació de llaços socials és una cosa molt beneficiosa per al benestar de les persones. De fet, considera que la gentilesa és precisament el millor estímul evolutiu.

Per tant, segons l'autora i la professora, el simple gest d'intercanviar un somriure ja afavoriria els llaços socials. Practicar comportaments positius com ara la bondat, l'optimisme, l'empatia o la compassió, en general, serien idonis per ajudar-nos a reduir l'ansietat. Amb aquesta proposta, de Vivo considera que la gent estaria en millor disposició de gestionar la pròpia salut.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!