Foto d'una adolescent ensenyant el seu carnet de conduir

Si pateixes una d'aquestes malalties comunes, la policia et traurà el carnet de cotxe

Tenir alguna d'aquestes malalties pot no ser compatible amb la llicència per conduir

El permís de conduir és un document al qual tothom hi pot accedir després de passar les proves corresponents. Tot i això, és possible no poder mantenir-lo si la persona pateix segons quines malalties. Algunes d'elles són molt comunes, altres no ho són tant. No obstant això, perquè sempre tinguis accés a la informació, des de la DGT compten amb un interessant llistat on les pots consultar.

Tot i que les que recollim a continuació no són les úniques malalties per les quals et poden treure el carnet de conduir, sí que solen ser les que més es repeteixen. Conèixer-les és fonamental a l'hora de posar-te al volant amb tota seguretat.

La llista de malalties que t'impedeixen conduir segons la DGT és àmplia

Una de les coses que cal tenir en compte és que la Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les seves sigles, compta amb un gran llistat de malalties. Totes elles impliquen que el conductor perdi la llicència.

No obstant això, també cal saber que moltes són força rares. D'altres, per la seva banda, són força comunes. De vegades, molts conductors no pensen que perdran el permís per alguna d'aquestes causes.

Dona agafant un carnet de conduir espanyol.
Sofrir alguna d'aquestes malalties podria suposar la retirada del carnet | EFE

Aquestes són algunes malalties comunes per les quals no podràs conduir

Una de les malalties comunes que pots patir i que impliquen perdre la llicència de conduir és l'epilèpsia. La DGT també recull dins aquest llistat la Diabetis Mellitus Insulinodependent, així com amb medicaments hipoglucemiants.

D'altra banda, a la llista es recullen les malalties oncològiques, els trasplantaments renals, els portadors de marcapassos o d'un desfibril·lador automàtic, així com les arrítmies. També els problemes relacionats amb la vista, com ara el glaucoma o les cataractes.

Les persones que tinguin apnees de son tampoc no podran conduir. El mateix passa amb els que pateixin el grup de malalties cròniques i degeneratives que agrupen diverses malalties com l'Alzheimer, el Parkinson, l'artritis reumatoide, l'esclerosi lateral amiotròfica, la distròfia pulmonar o l'osteoporosi.

Per la seva banda, tampoc no es pot conduir si es pateix alguna malaltia psiquiàtrica com ansietat, trastorn de son, depressió, trastorn obsessiu compulsiu, abús i dependència de l'alcohol i/o drogues, o TDH, entre altres.

No totes afecten igual segons la DGT

Ara que ja coneixes alguns exemples de malalties que poden implicar la retirada del carnet de conduir segons la DGT, has de tenir en compte que no totes són igual de comunes. No obstant això, conèixer-les és primordial per tenir-les localitzades.

Així mateix, des de l'organisme oficial també recorden que no totes afectaran de la mateixa manera la llicència. És a dir, no totes implicaran que la persona tingui prohibit renovar o treure's el carnet de conduir.

Porta d'un cotxe
No totes les malalties afecten igual la conducció | Getty Images

En alguns casos, la prohibició serà absoluta. En altres, per part seva, es podrà conduir si es compta amb informes mèdics positius o quan hagi passat un temps prudencial des de la intervenció. En tot cas, el professional de la salut ho haurà de determinar.

Proves psicotècniques

També cal recordar que, per renovar i treure's el carnet, cal passar la prova anomenada examen psicotècnic. El 2023 aquestes proves s'estan endurint amb l'objectiu d'augmentar la seguretat al volant.

Per aquest motiu, aquest examen serà fonamental a l'hora que el professional de la salut doni el vistiplau o no perquè la persona pugui obtenir o renovar la llicència. Això dependrà del teu estat de salut actual i de com la malaltia t'afecti en el moment de conduir. Per això, la DGT és clara i incideix en la importància de tenir clar quines poden inhabilitar el conductor per complet si així ho indica el metge.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!