La número 2 de les llistes del PDeCAT, Joana Ortega, ha retret a la candidata de JxCat, Laura Borràs, que es plantegi retirar l'assistència jurídica als funcionaris públics, com els Mossos d'Esquadra, i ha advertit que des de les seves files no donaran suport a cap Govern que ho faci. Ara, el Govern presta defensa jurídica a funcionaris que es trobin en una situació d'agressió o de violència. En una entrevista al 'Diari de Tarragona', Borràs va afirmar que s'havia assessorat perquè la Generalitat pugui deixar de defensar a mossos d'esquadra que acusen a activistes independentistes.
«És obligació del Govern que els funcionaris sentin que tenen el seu recolzament»
«Persones que estaven exercint el seu dret a manifestació i a la llibertat d’expressió, s’han vist immerses en processos judicials on, paradoxalment, el Govern al qual defensaven és el que presta serveis jurídics al funcionari que els acusa», argumentava. Ortega ha acusat el Govern de «menystenir» els Mossos d'Esquadra, dels quals ha dit que són «una estructura d'estat i una fita important pel país». Per això ha volgut traslladar «un suport sense fissures» al cos policial, que «defensa els drets i llibertats dels ciutadans».
La número 2 del PDeCAT ha dit que no entén les declaracions de Borràs dient que retirarien l'assistència jurídica als funcionaris públics, i ha reclamat que no sigui així. «És obligació del Govern que els funcionaris sentin que tenen el seu recolzament», ha explicat en una atenció a la premsa aquest diumenge. Borràs explicava en una entrevista que, ara mateix, un mestre, un metge o un mosso té dret a la defensa jurídica per part de la Generalitat si es troba amb una situació d'agressió o de violència. «Canviarà el mecanisme», afirma la candidata de JxCat, que matisa que «no són acusacions, perquè el Govern no acusa ningú, sinó que el funcionari de la Generalitat té dret a ser representat pels serveis jurídics de la Generalitat».
En aquest sentit, Borràs es mostra partidària de modificar-ho perquè no es produeixin «abusos» com els que creu que s'han viscut amb activistes independentistes encausats. Ha descrit la situació actual com a «dolorosa» i s'ha compromès a treballar per canviar-ho si JxCat torna a governar. «S'ha de poder acabar amb situacions d’injustícia, d’impunitat. Hem treballat per revertir-ho des de dins, però al final hi ha un últim responsable, que és la persona que vol mantenir l’acusació. Se n’han retirat moltes, d’aquestes acusacions, gràcies a la feina que s’ha fet internament», resumeix.
El PDeCAT demana no «judicialitzar la política»
Ortega també ha demanat evitar la judicialització de la política amb un possible recurs contra el decret que desconvoca les eleccions que estaven previstes per al 14-F i que es se celebraran el 30-M. El PSC, que no està conforme que els comicis no se celebrin fins al maig, estudia el decret; i Vox va afirmar que si troben una escletxa legal, ho faran. D'altra banda, Ortega ha recomanat a Salvador Illa que triï si vol ser el candidat dels socialistes catalans o el ministre de Sanitat. «Ha de decidir quina és la seva prioritat. Per nosaltres és Catalunya, que digui ell quina és la seva», ha suggerit. I ha rebutjat que hi pugui haver un ministre que «un dia fa de ministre i un altre dia de candidat».
Ortega ha considerat que el Govern «no ha estat capaç» de generar un acord total entre els partits i ha intuït que és així perquè tampoc hi ha consens en el si de l'executiu. Ha exigit que garanteixin que el 30 de maig sí que es podrà votar i els ha retret que, fins ara, havien tingut temps de preparar-les. En tot cas, ha demanat que ho gestionin «innovant en allò que es pugui per seguretat jurídica» i que es garanteixi el màxim de participació als comicis.