Pla mig del diputat del PDECat, Ferran Bel, en una imatge d'arxiu

El PDeCAT defensa de nou negociar els pressupostos i creu que la posició de JxCat és «incomprensible»

Ferran Bel considera que «cal permetre que s'obri una negociació» per «millorar les inversions a Catalunya»

El Partit Demòcrata persisteix en la seva estratègia a Madrid: negociar els pressupostos per treure'n el millor rèdit per a Catalunya i, alhora, evitar la confrontació amb el govern espanyol. Així ho ha defensat aquest dilluns, 9 de novembre, el cap de files de la formació postconvergent al Congrés, Ferran Bel, en una entrevista al programa 'Cafè d'idees', de La 2 i Ràdio 4. Bel, en la línia del que ja va expressar la setmana passada, ha assegurat «no entendre» la posició de JxCat i s'ha preguntat «què guanya Catalunya amb una esmena a la totalitat», tal com han anunciat els quatre diputats del partit de Carles Puigdemont.

Obrir una negociació per «millorar les inversions a Catalunya»

«És absolutament incomprensible fer que aquest pressupost es retorni i no es negociï», ha explicat el diputat Ferran Bel durant l'entrevista. Justament, l'esmena a la totalitat de JxCat significa això: un rebuig d'entrada als comptes, sense donar opció a obrir una negociació que des del PDeCAT consideren «fonamental». «El nostre plantejament és que es tramitin i que es negociïn els pressupostos, i que es puguin presentar les esmenes parcials que són les rellevants, aquelles que poden millorar les inversions a Catalunya, la situació social i econòmica dels catalans», ha reblat.

A partir d'aquí, però, Bel ha deixat clar que el 'sí' del PDeCAT a la tramitació del pressupost no implica un vot afirmatiu a la votació dels comptes definitius: tot està sotmès a la negociació amb el govern espanyol. «Veurem quina és la sensibilitat del govern espanyol: diuen que estan oberts al diàleg i nosaltres li fem confiança», ha dit Bel, que ha recordat que «és fer-los confiança quinze dies o tres setmanes, perquè a final de mes es votarà el pressupost».

La tramitació dels comptes es votarà aquesta setmana al Congrés i els números definitius podrien anar a votació entre la darrera setmana de novembre i la primera de desembre. «Entenem que hem d'intentar-ho, l'alternativa és continuar amb el pressupost del 2018 del PP i del ministre Montoro», ha rubricat Bel.