Àngels Chacón, candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat.

El PDeCAT demana inversions concretes per Catalunya i més autogovern per votar els pressupostos

El partit diu que no comparteix el «no a tot» i reclama a Sánchez que mogui fitxa abans de l'executiva de dilluns

El PDeCAT condiciona el vot als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) a inversions concretes, més autogovern i el reconeixement de Catalunya com a «pol d'atracció» en innovació i recerca. El partit reivindica que té «veu pròpia» i no comparteix el «no a tot»: «Parlem per nosaltres mateixos, en clau de partit». La candidata a la presidència de la Generalitat, Àngels Chacón, ha subratllat que el partit serà «a totes les taules de negociació que faci falta» per aconseguir el màxim de recursos per a Catalunya. El president de la formació, David Bonvehí, ha reclamat a Pedro Sánchez que mogui fitxa abans de l'executiva del partit de dilluns, quan decidiran el vot. Bonvehí sosté que s'ha de «millorar» la inversió de 2.300 MEUR prevista.

El PDeCAT demana una triple acceptació de propostes als pressupostos espanyols

«Demanem gairebé una triple acceptació», ha dit Bonvehí que remarca que el PDeCAT recolzarà els PGE si el govern espanyol accepta els eixos de les esmenes del partit. D'entrada, sosté que «no pot ser» que Catalunya no compti amb «inversions concretes» per al territori: «Hi ha d'haver inversions claríssimes». També emmarca la negociació dels pressupostos en la configuració de la relació entre Catalunya i Espanya. «La Generalitat ha de tenir més competències de les que té actualment i que són reclamacions històriques, com ara en matèria d'infraestructures o universitats», ha dit.

El tercer eix pivota en situar Catalunya com a «pol d'atracció» en innovació i recerca i reconèixer-la com a «regió pionera» en ciència, tecnologia i coneixement. «Si ens plantegem sortir del no, apart de millorar els 2.300 MEUR previstos, hi ha la vessant d'aprofundir en la relació entre Catalunya i Espanya. No només és una qüestió de diners, sinó de reconeixement de Catalunya com a concepte», ha afegit Bonvehí.

Dilluns decidiran la seva posició respecte als PGE

En aquesta línia, Chacón ha apuntat que el debat de «simplifica» en determinar «a quant es venen aquests vots» per donar suport als PGE. I en aquest sentit, ha afirmat que la situació actual amb una crisi econòmica i social «galopant» com a conseqüència de la pandèmia, exigeix els partits a actuar «amb responsabilitat» per trobar solucions per a la ciutadania. «Això no vol dir que renunciem a una qüestió tan important com és la independència. Sense renunciar a res, volem ser responsables de la gestió i acceptar totes les mesures que ajudin la ciutadania», ha apuntat.

«Per respecte a tota la gent que ho passa malament, ens trobaran negociant i exigint tants recursos com siguin possibles per a Catalunya, aquesta és la diferència», ha dit Chacón, que ha criticat la postura del «no a tot». «Nosaltres tenim veu pròpia», ha reivindicat. El PDeCAT exigeix al govern espanyol que mogui fitxa abans de l'executiva de dilluns, quan decidiran el vot final als PGE.