Moviment clau del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) de cara al nou curs polític després de l'escissió de Junts per Catalunya, el nou partit creat al voltant de l'expresident i eurodiputat, Carles Puigdemont, i els seus exconsellers empresonats i exiliats. Després de la trencadissa, el PDeCAT conservarà quatre diputats al Parlament —Marc Solsona, Lluís Font, Narcís Clarà i Montserrat Macià— dins del grup total de 34 de JxCat; mentre que també tindrà quatre escons propis al Congrés dels vuit totals que formaven fins ara Junts —Ferran Bel, Concepció Cañadell, Genís Boadella i Sergi Miquel.
El PDeCAT obre la porta a votar de forma diferenciada respecte JxCat
Una diferenciació que no es produïrà en forma de trencament dels grups parlamentaris —almenys, per ara. Després de la reunió de la cúpula del PDeCAT mantinguda aquest dilluns, es va acordar que els diputats postconvergents a les cambres catalana i espanyola es mantinguessin, com fins ara, al mateix grup parlamentari. Tot i que formalment, doncs, no hi hagi trencament, el 'quid' de la qüestió es troba en el fet que a partir d'ara actuaran amb veu pròpia al Parlament i al Congrés i que obren la porta a votar de forma diferenciada respecte JxCat.
D'aquesta forma, doncs, i tot i no fragmentar els grups parlamentaris, el PDeCAT recupera autonomia política respecte el 'puigdemontisme', que havia anat perdent a partir de la creació de la plataforma electoral de l'expresident de la Generalitat el desembre de 2017. Els postconvergents asseguren que a partir d'ara defensaran «la seva línia i tradició ideològiques pròpies, tant al Parlament com al Congrés». Una nova estratègia que pot convertir el PDeCAT en una formació clau, especialment a Madrid, i que per tant pot generar importants quotes de protagonisme i de rèdits polítics per als de Bonvehí.
El PDeCAT, clau a Madrid?
Cal no oblidar que el govern espanyol, amb el PSOE i Unides Podem, només disposa de 155 escons, de manera que a cada votació ha de sumar els vots d'altres formacions menors. L'estratègia frontista de JxCat fins ara restava a Sánchez i Iglesias la possibilitat de sumar els vuit escons de la formació. Ara, però, el PDeCAT i els seus quatre diputats mostraran una línia més pragmàtica i una major predisposició a l'acord: de fet, el president del govern espanyol i Unides Podem s'han mostrat disposats a dialogar amb els postconvergents sobre els pressupostos de 2021, que ja comencen a preparar-se.
Quatre diputats, doncs, que podrien esdevenir molt rellevants per a la majoria al Congrés i obtenir contrapartides clau per a Catalunya, al més pur estil del Partit Nacionalista Basc.