Pedro Sánchez ha advertit aquest diumenge, 13 de desembre, que les vacunes contra la Covid-19 seran eficaces i determinants per a poder vèncer la pandèmia si es distribueixen de manera equitativa a tot el món, garantint que totes les persones puguin estar immunitzades alhora.
El president del govern espanyol ho ha explicat en un article per a 'El País' titulat 'Una agenda multilateral para la recuperación', signat al costat d'Ángel Gurría, secretari general de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic), amb motiu del seixanta aniversari de l'organització.
L'OCDE va succeir a l'Organització Europea per a la Cooperació Econòmica (OECE), recorda el president, que va ser creada l'any 1948 per a administrar l'ajuda que els Estats Units i el Canadà van brindar a Europa per a recuperar-se de la Segona Guerra Mundial, el conegut com a Pla Marshall.
El món està en una època de reconstrucció
Sánchez destaca que el món està en un moment en el qual necessita inspirar-se en aquests valors de solidaritat, ambició i cooperació internacional que van ajudar en la reconstrucció d'Europa, i que la prioritat ara ha de ser contenir i erradicar el virus, i una vegada fet això es podrà recuperar la infraestructura econòmica. Per això, l'«imminent desplegament» de les vacunes és una «excel·lent notícia»
Però les vacunes per si soles no seran la solució si només poden arribar a determinats països i col·lectius, ja que si la malaltia es continua desenvolupant en altres zones, continuarà sent una amenaça que pot tornar. El president assenyala que «garantir que totes les persones puguin ser immunitzades alhora és un imperatiu humanitari i una condició prèvia per a garantir la salut i la prosperitat. Si la malaltia continua desenvolupant-se en algun lloc, continuarà sent una amenaça en tot lloc».
El president del Govern té clar que la crisi actual ha de ser una oportunitat i un punt d'inflexió perquè els països treballin junts en el desenvolupament de solucions globals per als desafiaments que afecten el planeta, com la Covid-19, el canvi climàtic i les desigualtats. «La Covid-19 no ha deixat cap país ni regió intactes. A mesura que continuem lluitant contra el virus i preparant-nos per a la recuperació, els nostres esforços han de complementar-se amb una resposta igualment decisiva i ambiciosa en l'àmbit de la cooperació internacional», afirma.
Per aquest motiu, Sánchez destaca que cal comptar amb sistemes de salut «forts, resilients i inclusius», i convertir-los en una prioritat, com la crisi ha demostrat. També assenyala que cal fer costat als països més vulnerables que no tenen els mitjans per a respondre a la pandèmia, ni en l'àmbit sanitari ni en el social, a causa de les grans ajudes socials que cal destinar per a minimitzar l'efecte sobre l'economia.
El president del Govern també creu que és indispensable restablir la mobilitat internacional com més aviat millor, especialment per a països com Espanya, que tenen actualment una forta dependència econòmica del turisme, com la pandèmia ha deixat a la vista en convertir-se en un dels països més afectats per la crisi econòmica. Sánchez creu que cal «preservar els beneficis del comerç lliure, just i inclusiu com a motor del creixement i la prosperitat».
També lamenta el fet que la crisi de la Covid-19 hagi augmentat les desigualtats per tot el món i hagi aparcat la lluita contra altres amenaces que també suposen un greu risc per al món, com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i altres emergències ambientals.
Sánchez creu que és necessària una «acció climàtica ambiciosa per a descarbonitzar les nostres economies» que pugui convertir-se en una font de «creixement, ingressos i ocupació».