Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal

La recomanació d'un expert de cara al Nadal: «No és convenient ni aconsellable»

L'infectòleg Agustín Muñoz recomana trobades nadalenques «en un entorn molt estret, pròxim i poc nombrós»
Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal
La recomanació es que les trobades durant les festes de Nadal siguin en entorns estrets i pròxims. | Pixabay

L'evolució de la pandèmia de coronavirus a Espanya és un dels temes recurrents entre els experts, que ara han posat els seus ulls en les festes nadalenques i en la millor manera de celebrar aquests dies sense que es descontroli el virus. Una de les últimes persones que hi ha dit la seva sobre el possible relaxament durant el Nadal ha estat l'infectòleg Agustín Muñoz Sanz, expert en malalties infeccioses del Servei de Patologia Infecciosa de l'Hospital Universitari de Badajoz.

Muñoz ha parlat molt clar, assegurant que cal tenir molta cura amb les trobades de Nadal. «No és convenient ni aconsellable passar les dates nadalenques fora d'entorns molt estrets, pròxims i poc nombrosos», ha assegurat. A més, també ha afirmat que la mobilitat entre comunitats no serà positiva per a l'evolució de la pandèmia a Espanya. Preguntat per aquelles persones que pretenen tornar aquest Nadal a les seves autonomies per a retrobar-se amb familiars, ho té molt clar: «Que no vinguin, per dur que sigui».

Una mesura dura, però necessària

En aquest sentit, explicat que es tracta d'una mesura dura, però que aquesta permetrà frenar el virus, permetent que en un futur aquestes mateixes persones sí que puguin tornar a casa seva sense haver posat en risc als seus familiars o a ells mateixos. Muñoz afirma que aquesta és l'única manera d'«assegurar que podran venir més endavant sense trobar a faltar a ningú o sense que ningú passi pel tràngol d'emmalaltir. No és aconsellable el trasllat, perquè en l'actual situació ha de prevaler el criteri epidemiològic per sobre l'afectiu o el lúdic».

L'infectòleg ha afegit que «hem de pensar en els militars destinats a l'Afganistan, els sanitaris i clergues cooperants a Àfrica o els que pesquen bacallà a Groenlàndia», recomanant «la connexió per Zoom o per telèfon i les seves variants, perquè la salut i l'afecte han d'anar plegats, i l'afecte sense salut és un afecte malalt». Muñoz assenyala que les bones dades de les últimes setmanes a Espanya són temporals, motiu pel qual no val relaxar-se. «Pot ser transitori si no es mantenen les mesures de protecció de manera ferma i constant», assegura.

Evitar les aglomeracions durant aquestes dates

L'expert no només ha parlat sobre les reunions familiars, ja que també s'ha manifestat sobre les aglomeracions als carrers i zones comercials durant les festes de Nadal. En aquest sentit, afirma que si això es produeix, serà «una cosa irresponsable, innecessària i estúpida». De fet, des del seu punt de vista, les mesures implantades pel govern espanyol i les comunitats autònomes de cara al Nadal no són del tot suficients. «Els polítics han de prendre decisions fermes, per dures que siguin, i no complaure a la massa o a sectors interessats», ha dit.

L'expert també ha valorat l'arribada de les vacunes, assegurant que «suposarà una revolució històrica». Des del seu punt de vista «si els possibles efectes adversos a mitjà i llarg termini no tinguessin significació numèrica i clínica, com sembla que ocorrerà, s'obrirà una nova i extraordinària era» amb aquesta vacuna. De totes maneres, assegura que la situació hagués estat molt millor de no haver hagut d'utilitzar una vacuna, però ara és inevitable: «La millor vacuna és la que no ha d'utilitzar-se, però, en la pandèmia actual, no cal dubtar sobre la conveniència de vacunar-se quan toqui».