Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Sánchez vol un estat d'alarma fins el 9 de maig i anuncia un toc de queda estatal

Sánchez ha anunciat en roda de premsa les mesures que s'apliquen en aquest nou estat d'alarma

Pedro Sánchez ha anunciat en una compareixença aquest migdia de diumenge el segon estat d'alarma en aquest any 2020 a tot l'Estat espanyol, amb entrada en vigor aquesta mateixa tarda. Així ho han aprovat en el Consell de Ministres extraordinari que va ser convocat el passat dissabte per aquest matí a les 10 hores, i «a petició de deu Comunitats Autònomes i la ciutat autònoma de Melilla», segons ha declarat Sánchez durant la roda de premsa. 

Pedro Sánchez va convocar aquest nou Consell de Ministres després que un total d'onze Comunitats Autònomes demanessin l'estat d'alarma per als seus territoris. Aquesta nova i dràstica mesura es fa amb l'objectiu de tenir una cobertura jurídica suficient per a poder endurir les restriccions de mobilitat i poder fer front a l'increment de contagis de Covid-19. «És l'eina més eficaç per doblegar la corba de contagis i aturar el virus», ha assegurat Sánchez.

Encara que en un principi només onze comunitats volien entrar a l'estat d'alarma després d'haver-ho sol·licitat en els últims dies, el Consell de Ministres ha acabat decidint que serà l'Estat al complet al qual se li aplicarà aquest estat excepcional.

Estat d'alarma descentralitzat

Es tracta d'un estat d'alarma molt diferent del que coneixíem. Mentre durant el primer estat d'alarma, aplicat a partir del mes de març, va comportar una centralització dels poders i un confinament domiciliari, el que entra en vigor a partir d'avui serà ben diferent. Per començar, la gestió de la pandèmia serà descentralitzada: cada govern autonòmic tindrà potestat per a poder prendre decisions per a la seva Comunitat.

D'altra banda, aquest estat d'alarma no implica un imminent confinament domiciliari, sinó que la idea principal és aplicar el toc de queda. De fet, Sánchez ha anunciat un toc de queda obligatori i general entre les 23 hores i les 6 del matí. Tot i això, ha especificat que les comunitats podran modificar l'horari segons les seves necessitats. En concret, les hores d'oscil·lació seran les 22 i les 00 hores per començar. 

Alhora, el govern central també delega el poder de decisió als governs autonòmics a confinar els territoris, «sigui en  part o totalment». Així, deixen porta oberta a un nou confinament domiciliari de la ciutadania en cas d'un empitjorament de les dades, tant de la Comunitat completament o només en alguns dels seus territoris. 

Igual que amb l'estat d'alarma aplicat durant la passada primavera, aquest s'aplica avui amb una durada de quinze dies. Tot i això, el govern central preveu que aquest estat d'alarma duri més de les dues setmanes inicials. És més, segons informa 'El País', el govern de Sánchez tindria previst que aquest estat d'alarma duri fins a sis mesos. Per ser més concrets, la voluntat és allargar-ho fins al pròxim 9 de maig de l'any 2021. Així, el Congrés dels Diputats hauria d'anar prorrogant cada quinze dies l'aplicació d'aquest estat excepcional.

La Generalitat es reuneix aquesta tarda per aprovar el Procicat

A partir d'ara, el Govern de la Generalitat ja podrà tirar endavant amb el Procicat per tal de poder definir les mesures que es definiran a Catalunya sota el paraigua de l'estat d'alarma. De fet, el Govern ja ha convocat el Procicat per a una reunió a les 16 hores, i així poder aplicar el toc de queda a Catalunya, entre altres mesures que de moment es desconeixen.

Pel que fa al toc de queda, encara s'està estudiant en quina franja horària s'establirà. Divendres es va apuntar des de l'executiu català que seria entre les 23 i les 6 hores, però la consellera de Salut, Alba Vergés ha indicat aquest dissabte que l'esborrany que tenen el situa a partir de les 22.