Pedro Sánchez en la audiencia real en Mallorca el 3 de agosto del 2021

Pedro Sánchez anuncia que donarà 400 euros a milers d'espanyols amb un nou bo

Tots els joves que compleixen 18 anys el 2022 podran accedir a 400 euros per a la compra de llibres o l'accés a espectacles culturals

Pedro Sánchez té la mirada posada en els joves i acaba d'anunciar una nova mesura que els afavoreix. Després de crear una ajuda per al pagament dels lloguers, l'Estat destinarà ara un projecte per facilitar l'accés a la cultura. 

Segons ha exposat el president del Govern, els joves que compleixin 18 anys l'any 2022 seran els beneficiaris del nou projecte. Els pressupostos generals inclouran un abonament de 400 euros que podran ser destinats a diverses activitats i productes culturals.

400 € destinats a la cultura per a joves de 18 anys

La compra d'un llibre, l'assistència al cinema, al teatre o a qualsevol mena d'espectacle cultural són algunes de les activitats proposades.

«Com a França o Itàlia, serà una ajuda directa a tots aquells joves de 17 a 18 anys», ha aclarit Sánchez.

«Quan siguin majors d'edat, si s'aproven aquests pressupostos, se'ls ajudarà amb 400 euros per a la compra de llibres o per al consum de qualsevol tipus d'activitat artística o escènica. Com pugui ser el teatre, el cinema, la dansa o la música», ha especificat el president.

«En definitiva, el que volem és seguir protegint els joves, donar-los més ajudes per a l'emancipació. També perquè, entre tots, donem un cop de mà a una indústria tan important com és la cultural al nostre país».

Sánchez ha conclòs afegint que es busca, a més, apropar encara més els joves a la cultura perquè d'alguna manera ja ho estan.

«És una mesura il·lusionant i es compromet no solament amb els joves, sinó també amb una indústria molt important i que tant ha patit durant els mesos de pandèmia», ha afegit per finalitzar.

L'aplicació d'aquest nou abonament dependrà de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Des de Brdo Pri Kranju, a Eslovènia, el president ha avançat que els pressupostos per al 2022 es duran la setmana que ve al Congrés.

Casualment, l'anunci coincideix amb el dia del cinema, un dels sectors més afectats per la pandèmia. Cal recordar que, durant mesos, les sales van estar tancades i encara avui mantenen limitacions d'aforament en moltes autonomies.

Si l'ajuda es tira endavant, milions de joves espanyols podran beneficiar-se d'aquests 400 euros durant el 2022. En total, el Ministeri de Cultura calcula que hi caldrà destinar 200 milions d'euros.

El nou abonament se suma a l'ajuda per al lloguer

La notícia arriba tot just 24 hores després que el mateix president anunciés un altre ajut per als joves. En aquest cas, el Govern destinarà un projecte dotat de fins a 200 euros per als joves de 18 a 35 anys que s'emancipin.

Es tractarà d'un Bo Jove d'Habitatge destinat a facilitar l'emancipació dels joves. L'ajuda, si s'aprova, es rebrà durant dos anys per ajudar-los a pagar el lloguer. Els joves que ho sol·licitin han de tenir menys de 23.725 euros d'ingressos anuals.

Aquest bo es destinarà especialment a famílies vulnerables i podrà complementar-se amb altres ajuts. En total, el còmput de les diferents ajudes que reben els joves poden arribar fins al 40% del valor del seu lloguer.

L'abonament està inclòs dins de la nova Llei Estatal d'Habitatge, la primera de la democràcia. Aquesta regulació era un dels punts clau que Unidas Podemos fa temps que exigeix a l'Executiu des que va iniciar la legislatura.

Un dels objectius d'aquest bo és avançar l'edat d'emancipació espanyola. Actualment, els joves espanyols són dels que més tard se'n van de casa. La causa en són unes condicions laborals precàries, salaris baixos i lloguers molt alts.

Mentre que a Europa la mitjana d'edat d'emancipació és de 26 anys, a Espanya puja fins als 29.