Pedro Sánchez en una roda de premsa a la Moncloa

Pedro Sánchez aprova una mesura d'urgència per a milions d'espanyols

El preu de l'electricitat segueix absolutament disparat i el Govern ha decidit posar-hi remei

El boom de la llum és un fet més que consumat. Setmana rere setmana, la factura de l'electricitat es dispara en milions de llars espanyoles, i el Govern ha decidit posar-se mans a l'obra. La solució? Aprovar una partida immediata de 100 milions d'euros perquè 1,2 milions de llars puguin pagar les factures. L'objectiu, segons l'Executiu, és clar: ajudar les famílies més vulnerables a pagar una factura de la llum que ahir, diumenge, va superar un nou rècord.

Però cal destacar que l'objectiu d'aquesta mesura va més enllà, ja que part de la partida es destinarà a empreses i indústries espanyoles. D'aquesta manera, es pretén pal·liar el nociu impacte de la factura de la llum per a les empreses i que aquestes no perdin competitivitat. «Ajudarà a protegir el contracte davant l'alça dels preus», va assegurar ahir el president del Govern, Pedro Sánchez.

Factura de la llum.
El Govern aprova ajudes per a la factura de la llum | Europa Press
 

El diumenge més car de la història

I ara què? El panorama no pinta bé. Bàsicament, per què no hi ha dia en què els espanyols no hagin de rascar-se la butxaca quan es parla de la llum. Cada dia que passa, el preu es dispara, i avui no serà una excepció.

Avui, dilluns 25 d'octubre, el preu mitjà de l'electricitat torna reprèn la via alcista després de les baixades que s'han registrat el cap de setmana. I compte! Perquè arribarà als 225,36 euros el megawatt hora (MWh). En concret, el preu pujarà aquest dilluns un 5,66% respecte al que es va registrar ahir.

També cal destacar que diumenge passat la llum ja va registrar un rècord, amb un cost de 213,29 euros/MWh.

Però no totes les notícies són dolentes, ja que, respecte a fa una setmana, el preu de l'electricitat al mercat majorista espanyol s'ha reduït més de 2 euros. Dilluns passat era de 227,45 euros/MWh.

El nou Govern de Pedro Sánchez (2021.07.13).
Pedro Sánchez i la resta de membres del Govern | Europa Press
 

Les vuit del vespre, hora clau

És quan es dispara definitivament el preu de l'electricitat a Espanya, que arribarà a ser de 262 euros/MWh. Entre les vuit i les nou del vespre, doncs, avui es registrarà el preu més alt de la llum.

Per contra, el preu més baix es registrarà entre les quatre i les cinc de la tarda, que serà de 200,91 euros/MWh. Precisament, aquesta és la franja de menys consum, ja que a aquesta hora les famílies no acostumen a ser a casa.

La tendència de les llars es trasllada, com no pot ser d'una altra manera, a les empreses i a les indústries. Això provoca la reducció de l'activitat per part d'algunes companyies, com ja ha passat a la Xina, i fa que productes com el pa arribin a pujar fins a 10 cèntims la barra.

De la mateixa manera, el problema es trasllada al món de la banca, ja que els bancs centrals del món estarien disposats a revisar el calendari per a la pujada dels tipus d'interès i anticipar-la. Decisió que podria comportar l'encariment del deute i de les hipoteques o una major rendibilitat dels dipòsits.

El moment, doncs, és crític. Amb aquesta partida, Sánchez espera com a mínim frenar l'impacte de la factura de la llum, que Espanya no perdi competitivitat i evitar caure en una situació com la del 2007.