Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carro de la compra en un supermercado

Alerta al supermercat: el truc de les marques per fer-te pagar més a les teves compres

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat una pràctica enganyosa que passa desapercebuda per a la majoria de clients

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat una pràctica que moltes marques utilitzen en els supermercats espanyols amb la finalitat que el consumidor pagui més del que hi hauria.

El terme usat per aquesta mena d'artifici és el de 'shrinkflation' o 'reduflació': reduir la mida del producte sense baixar-ne el preu. O baixant-lo, però no en els mateixos percentatges. Segons un estudi publicat per l'OCU, el 45% de les marques de referència van abaixar preus, però eren «baixades aparents».

La baixada de preu anava acompanyada, en molts casos, d'una reducció de la mida del producte. Però la reducció de la mida del producte era més gran que la del preu, de manera que el client acabava pagant més.

Les marques redueixen la mida dels productes per amagar la pujada de preus

Per exemple, el fals envàs d'un refresc d'un litre que val 1 €. Moltes marques, seguint l'estratègia, rebaixarien el preu del producte fins a 0,80 €. Però, en aquest cas, el contingut del producte no seria de 0,8 litres, sinó de 0,66 litres.

En aquest cas, el client observa una baixada de preu i també de la mida del producte, però la diferència no s'aprecia. Assumeix, erròniament, que la baixada de preu va d'acord amb la reducció de la mida del producte. Tanmateix, paga més pel refresc que s'emportarà en comparació amb el preu i la mida anteriors.

L'OCU parla de «productes que redueixen la quantitat de l'envàs per camuflar la pujada de preu» i dona exemples més concrets. Uns lloms de lluç de la marca Pescanova mostren una rebaixa d'un 5,6% del preu, però l'envàs porta un 10% menys de quantitat. De 400 a 360 grams de carn.

«Pagues menys, però també reps menys. El preu en realitat ha pujat», exposen des de l'organització. A més, la llista d'exemples no es queda aquí, sinó que augmenta considerablement al llarg de l'estudi.

Un pot de Cola Cao ha rebaixat el seu preu en un 7,9%, però alhora n'ha reduït la mida un 5%, en 40 grams. En aquest cas, sí que s'aprecia una reducció real del preu, al voltant d'un 3,1%.

Un iogurt natural de Danone, per la seva banda, té un 4% menys de iogurt i el preu només ha baixat un 0,2%. El resultat final és que el client està pagant el iogurt un 4% més car que abans.

Taula que mostra els percentatges de pujades i baixades de preu en comparació amb la quantitat dels envasos
Alguns productes són més barats, però proporcionalment també més petits | OCU

Algunes marques apugen els preus, però també redueixen la mida

El cas dels iogurts d'Activia encara és pitjors. No han reduït el preu, sinó que l'han augmentat un 0,5%, i la mida del producte és encara un 4% més petita. 

El mateix passa amb un pot de margarina de la marca Tulipán. El contingut de l'envàs és un 10% menor, baixant 50 grams respecte a la quantitat anterior. No obstant això, el preu ha pujat un 3,4%.

En realitat, segons la quantitat del producte i el preu, el consumidor està pagant un 14,8% més que abans.

Els espaguetis de la marca Gallo han apujat el preu un 3,7%, però l'envàs ha disminuït un 10%. Passa el mateix amb els macarrons, un 4,1% més cars, però amb un 10% menys de producte.

Amb tot, l'encariment real d'aquests productes és del 15,2% i del 15,7% respectivament. Aoixò passa amb molts productes de Gallo, perquè tots els envasos estan reduint les seves quantitats.

Un paquet de macarrons Gall i un de fideus Gall amb la mida de l'envàs reduït
Dos productes de pasta Gallo on s'aprecia la reducció de la mida en les seves quantitats | La Notícia Digital
 

Molts d'aquests canvis s'han adoptat últimament com a estratègia de les marques per lluitar contra la inflació. La pujada de preus de la llum i altres energies ha fet que moltes cases hagin apujat els preus per contrarestar els costos.

En molts casos, el preu de les matèries primeres també s'ha disparat. Però traslladar aquests sobrecostos al preu que paga el consumidor podria provocar una gran reducció de la demanda. Per això, camuflen les pujades de preus entre la reducció de les quantitats que ofereixen.

Aquestes estratègies afecten directament la butxaca del consumidor, però no repercuteixen en el càlcul de l'IPC. El preu de la cistella de la compra s'acaba veient compensat i no apareix com que els productes s'hagin encarit. Encara que en realitat sí que ho han fet, segons denuncia l'OCU, i això no es té en compte.

Segons expliquen, actualment els preus oficials dels productes de marca s'han encarit un 1,1% de mitjana. Però tenint en compte els canvis de les quantitats, l'encariment real de la cistella de la compra seria d'un 1,8%.

El preu per quilo és el que marca el preu real del producte

Per tot això, els experts recomanen als clients que no es fixin en el preu gran de taulell. Els productes solen mostrar diferents valors en les etiquetes dels taulells de supermercat.

Entre aquests valors, el que hauria de ser de referència per al client és el preu per quilo o litre. L'etiqueta mostra a quant surt el quilo o litre d'aquest producte. Amb això es pot observar quant apugen o abaixen els preus.

Podria ser que el preu del paquet hagi baixat, però també podria haver-se fet petit. Com que n'hi ha menys, el preu per quilo és més alt. Una dada que el consumidor ha de controlar per saber si la seva despesa ha augmentat o no.