Pedro Sánchez ha fet un pas en ferm a l'hora d'anunciar la «pujada immediata» del salari mínim interprofessional (SMI). Aquest pas es tracta d'una mesura política que pretén ser clau en l'arrencada del nou curs polític i una iniciativa liderada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.
La ministra d'Unidas Podemos ha aconseguit imposar el seu criteri després que el Govern decidís congelar l'SMI en el mes de desembre de 2020.
Una decisió que va generar molta crispació entre els dos sectors de la coalició i que va rebre el suport, principalment, de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
En aquell moment, el bàndol socialista es va negar a una nova pujada l'SMI en plena pandèmia per no tensar la relació amb els empresaris i així facilitar la recuperació econòmica.
A més, des de l'Executiu reivindicaven que havien estat els artífexs d'una de les majors pujades del salari mínim en la història del nostre país. Des dels 739 euros fins als 950 euros en 14 pagues que tenim actualment.
Pedro Sánchez anuncia l'inici de les negociacions per apujar el salari mínim
No obstant això, després de més de nou mesos des de l'última congelació, els dos sectors del Govern han aconseguit arribar a un acord davant el bon comportament de l'economia i de l'ocupació.
«La recuperació econòmica no podrà ser una recuperació total si no és una recuperació justa. Una recuperació que es traslladi als salaris, a l'ocupació dels nostres joves i a unes jubilacions dignes», assegurava Pedro Sánchez durant una visita a la Llar de Majors de Navalmoral de la Mata.
Tal com ha anunciat el president del Govern, els tràmits per materialitzar la imminent pujada del salari mínim interprofessional ja han començat. De fet, la decisió política està pràcticament presa i la discussió ara se centra en la quantitat, que haurà de ser negociada entre els diferents agents socials.
Així mateix, aquesta setmana tant els sindicats com la patronal han rebut la convocatòria del Govern per discutir la pujada l'SMI per aquest mes de setembre de 2021 i els anys següents.
Com serà la nova pujada del salari mínim que prepara el Govern d'Espanya
Poc abans que s'iniciïn els tràmits definitivament, tot fa indicar que la negociació entre els agents no serà gens fàcil. Encara que la patronal ha acceptat seure a la taula de debat, s'ha negat reiteradament a aquesta pujada apel·lant als perjudicis de la crisi sanitària.
A més, sostenen que l'SMI ha experimentat entre 2018 i 2020 una pujada sense precedents del 31,8%. Per la seva banda, els experts del Ministeri de Treball es plantegen una pujada d'entre 12 i 19 euros, segons recull el seu últim informe.
Segons l'evolució dels salaris, es tracta d'una quantitat que consideren necessària per situar l'SMI en el 60% del salari mitjà al final de la legislatura.
No obstant això, els sindicats aposten per anar més enllà i apujar el salari en funció de l'augment de l'IPC, el qual es traduiria en una mica més de 20 euros. Per tant, situaria el salari mínim al voltant dels 970 euros.
Ara només queda per veure si les negociacions arriben a bon port o, en cas contrari, la patronal es queda fora de l'acord. La quantitat definitiva s'anunciarà al llarg de setembre i no serà retroactiva.
En cas de no acceptar-se, seria la primera gran decisió de Pedro Sánchez sense el suport dels empresaris. CEOE i Cepime sí que van acceptar la gran pujada del salari mínim fins a 950 euros, encara que tan sols va ser una forma d'evitar que s'anés als 1.000 euros que demanaven els sindicats.