Persones amb mascaretes i equipatge

Hi ha data: Sánchez confirma quan es dirà adeu a les mascaretes a Catalunya

El mateix Pedro Sánchez ha confirmat avui que les mascaretes es trauran «molt aviat»

Després de més de dos anys de pandèmia, la població ja s'ha acostumat a utilitzar les mascaretes en espais públics i privats. Avui en dia ja no és obligatori portar aquesta eina de protecció al carrer, però encara ho és en espais interiors.

La pandèmia està tenint una evolució positiva en les darreres setmanes i hi ha una millora en els números dels indicadors. Això fa que la població comenci a preguntar-se quan es tornarà a la total normalitat.

És cert que avui dia amb prou feines queden restriccions o mesures que marquin la diferència entre la vida quotidiana i la d'abans de l'arribada de la covid. Tot i això, l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes encara deixa clar que la pandèmia segueix amb nosaltres.

És una cosa, però, que es podria acabar més aviat que tard. I és que, ja es parla molt de l'eliminació d'aquesta obligatorietat, és per això que cada vegada es veu més a prop.

Una taula plena de mascaretes FFP2
Les mascaretes tenen les hores comptades | Europa Press

Fi a les mascaretes a interiors, «molt aviat»

Fins ara s'havia especulat molt amb una data per a aquest fet, però res no havia estat confirmat. Es parlava que les escoles havien de ser les primeres a eliminar mascaretes a interiors, a partir d'aquí la mesura s'estendria.

Alguns experts van marcar fa unes setmanes un calendari clar, que acabava amb la finalitat definitiva de les mascaretes a principis d'estiu.

La data que ara es dona pot sorprendre a molts, i és que, segons les últimes informacions, això podria passar abans del que s'havia pensat: abans de Setmana Santa.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha volgut parlar sobre això. Aquest mateix diumenge ha deixat clar que la intenció és eliminar aquesta obligació de portar mascaretes en interiors més aviat que tard.

De fet, Sánchez ha afirmat que, a causa de la bona evolució de la pandèmia, «aviat» es podrà treure l'obligatorietat de les mascaretes a l'interior.

Això sí, com passa, haurà de ser Sanitat al costat de les comunitats la que prengui la decisió final.

Caldrà veure si el proper 10 de març es treu alguna cosa clar sobre el tema. I és que per a aquest dia hi ha prevista una reunió del Sistema Nacional de Salut per abordar el nou sistema de vigilància de la covid.

Imatge d'una nena traient-se la mascareta.
Les mascaretes podrien desaparèixer en interiors abans de Setmana Santa | EP

Sense mascaretes abans de Setmana Santa?

Tot i que Pedro Sánchez no ha donat una data concreta, ja s'estudia la possibilitat que l'eliminació de l'obligatorietat de la màscara sigui abans de les pròximes festes, les de Setmana Santa.

Se sap, segons fonts properes al Consell Interterritorial de Salut, el Ministeri de Sanitat i les autonomies consultades pel mitjà El Confidencial, que es plantejaria un calendari amb les dates festives marcades en vermell.

Pel que sembla, ja s'hauria començat a parlar de marcar uns temps per a una nova desescalada de mesures de seguretat. Unes dates que assenyalarien l'eliminació de les màscares a interiors just abans de Setmana Santa.

Cal tenir en compte que amb l'arribada del bon temps els edificis i espais tancats solen comptar amb una bona ventilació, element clau per eliminar aquesta mesura.

Amb l´arribada dels mesos de primavera i estiu s´obren finestres, es fan reunions a exteriors, s´acostuma a sortir a les terrasses dels locals, etc. Punts clau que cal tenir en compte per eliminar l'obligatorietat de la màscara.

Així doncs, sembla que no seria desgavellat pensar que això pogués passar abans de Setmana Santa.

Això sí, també cal tenir en compte que potser no seria en tots els àmbits. Segons informacions que arriben de Sanitat, podria passar que aquesta obligatorietat quedés encara present en espais molt concrets.

Diverses persones fent un viatge amb metro amb les mascaretes posades.
El transport públic podria mantenir encara aquesta mesura | Pixabay

Aquests serien per exemple hospitals i transport públic. Els hospitals són llocs tancats amb persones vulnerables, per la qual cosa les màscares continuarien sent necessàries.

El transport públic sol ser un espai impossible de ventilar i amb milers d'usuaris diaris, cosa que faria que tampoc no s'eliminessin les màscares encara.

La veritat és que el full de ruta sembla marcat, només falta que Sanitat es reuneixi amb les autonomies i el calendari es posi en marxa.