Els indults als presos independentistes han arribat fins a la cimera de l'OTAN. Amb la participació del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Brussel·les ha tornat a sortir el tema que ha mobilitzat centenars de persones els últims dies a Espanya.
Tot i les concentracions en contra dels indults, Sánchez continua la seva defensa sempre que és preguntat. El darrer cop que se li ha presentat davant la qüestió ha argumentat que «no hi ha res més constitucional que construir convivència».
L'estesa de mà és clara i cada cop que pot, ho demostra. El govern espanyol no vol mirar enrere amb tots els retrets que hi ha hagut amb Catalunya i mira cap al futur. Aquest, segons el president, té la clau en la convivència, que «es basa en l'acord, i aquest en la negociació i el diàleg dins la legalitat democràtica».
«La convivència és el realment constitucional, i l'hem de construir entre tots», ha conclòs Sánchez.
De l'última manifestació a Madrid, li van provocar «estranyesa tant en la forma com en el fons» les declaracions d'Isabel Díaz Ayuso. La presidenta de la Comunitat de Madrid va vincular el rei Felip VI a la decisió dels indults. «Crec que igual que em va passar a mi li haurà passat al 99,9% dels espanyols», ha dit Sánchez.
També ha aprofitat per parlar sobre les primàries del PSOE a Andalusia, que va guanyar el candidat de La Moncloa, Juan Espadas, derrotant Susana Díaz. «La democràcia ha apuntat renovació i unitat, i sobre aquest camí hem de continuar», ha sentenciat.
Primers contactes «breus» amb Biden
La presència del president dels Estats Units, Joe Biden, ha estat aprofitada pel president espanyol per un primer contacte. Pedro Sánchez ha reconegut que la conversa ha estat breu, però ha donat per tractar alguns temes d'actualitat.
El president del govern espanyol ha reconegut que han parlat sobre els «vincles militars» entre Espanya i els EUA i de la «preocupant» situació a Llatinoamèrica. També ha aprofitat per felicitar Biden per la seva «agenda progressista».«Hem quedat en continuar col·laborant i seguir en contacte», ha assegurat.
Des de Moncloa s'ha remarcat que no van utilitzar mai la paraula «reunió» per anunciar la trobada amb el president nord-americà. «Aquesta breu trobada era per saludar-se, conèixer-se i donar una imatge de sintonia que es pogués veure reflectida gràficament», diuen les mateixes fonts. Així, el govern espanyol considera que la jornada ha estat «profitosa i positiva».
Espanya acollirà la cimera de l'OTAN
La participació d'Espanya a la cimera de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) ha acabat amb un gran anunci. En una roda de premsa conjunta entre Pedro Sánchez i el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat que el 2022 la cimera es farà a Espanya.
El secretari ha assegurat que servirà per celebrar el 40è aniversari de l'entrada d'Espanya a l'organització. A més, es reconeixerà el seu «important paper» en l'aliança atlàntica. També ha destacat que serà una oportunitat per centrar-se en «els reptes que emanen del sud». «Hem d'actuar més per estabilitzar el nostre entorn», ha dit.