Després de setmanes de negociacions i molta tensió, el govern de Pedro Sánchez enviarà a Brussel·les el seu pla per a retallar les pensions. Així ho ha decidit el president, malgrat el rebuig de Podemos a la proposta del ministeri de Seguretat Social que dirigeix José Luis Escrivá. Sánchez podria necessitar a l'oposició per a tirar endavant les mesures.
Algunes iniciatives com augmentar el període de càlcul de les pensions de 25 a 35 anys compten amb el rebuig tant de Podemos com del bloc de legislatura, la qual cosa obligarà Pedro Sánchez a buscar suports en els partits de la dreta.
En el Consell de Ministres d'ahir es va deixar notar una setmana més el mal ambient. Podemos no va acudir a la roda de premsa per a valorar el decret antidesnonaments, i Pablo Iglesias va penjar un vídeo en xarxes socials penjant-se la medalla per la seva «caparrudesa». Una al·lusió directa a la ministra d'Hisenda, que la setmana passada li demanava que no fos «capgròs» en els passadissos del Congrés.
La llei antidesnonaments i els talls de subministraments han estat els principals punts de fricció en el si del govern. A això se suma la pujada del salari mínim professional. L'entorn de Pedro Sánchez assegura que el president cada vegada està més cansat de cedir davant Iglesias, i en aquest context ha aparegut la polèmica entorn de les pensions.
El sector del govern que lidera Pablo Iglesias és contrari a prendre qualsevol mesura que suposi una pèrdua de poder adquisitiu per als pensionistes. Però el sector econòmic, que lideren la viceministra econòmica Nadia Calviño, i el ministre Escrivá, li recorden les exigències de Brussel·les a canvi de les ajudes del pla de recuperació europeu.
Des d'un principi era clar que els 140.000 milions d'euros compromesos per la Unió Europa amb Espanya no sortirien gratis. Brussel·les demana reformes estructurals en el mercat laboral i en el sistema de pensions. A més, el ministre Escrivá ve alertant des de fa mesos de la insostenibilitat del sistema i la necessitat de fer reformes.
La discussió podria haver acabat amb el cop de puny damunt de la taula de Pedro Sánchez, que ha decidit enviar a Europa el pla de reforma de les pensions. Es tracta d'un esborrany que inclou l'ampliació de deu anys del còmput de càlcul, que implicaria una rebaixa mitjana de les pensions d'un 5,45%.
Crisi a la vista
La notícia ha causat indignació en les files de Podemos, que adverteixen que la rebaixa mitjana de les pensions contradiu l'acord de coalició signat per PSOE i Podemos a l'inici de la legislatura. També acusen Escrivá de defensar una cosa en el Pacte de Toledo i fer la contrària en el govern.
L'empipament en Podemos és monumental. Acusen Pedro Sánchez d'haver-los deixat al marge amb la intenció d'acontentar a Brussel·les amb una contenció de despesa a canvi dels fons de recuperació. Per això es plantegen fins i tot votar en contra de la mesura si finalment arriba al Congrés.
Si això s'acaba produint, estaríem davant l'escenificació definitiva de la fractura en el govern de coalició. Sense el suport de Podemos ni dels partits que fan costat al Govern, Sánchez hauria de confiar llavors amb el centredreta, PP i Ciutadans, que així i tot podrien rebutjar-ho per a deixar fer més profunda la crisi de govern.
En el govern no ha agradat gens que Podem intenti capitalitzar algunes mesures i d'altra banda airegi les desavinences en el si de l'Executiu. «Estem treballant més enllà que algú es faci pare o mare d'alguna mesura», va declarar la portaveu María Jesús Montero, en clara al·lusió a la formació habitada.
Pressió a Yolanda Díaz
La decisió de Pedro Sánchez d'enviar el «pla Escrivá» de les pensions a Brussel·les és un intent més de lligar en curt a Pablo Iglesias. Però a més, el president pressiona a Yolanda Díaz, ministra de Treball, perquè assumeixi la congelació dels salaris.
Sánchez dona suport a la idea de Nadia Calviño d'impedir una pujada del salari mínim a la fi d'any, fins que la situació econòmica millori. La ministra de Treball es troba en plena negociació amb els agents socials, i encara que Podem ja ho donava per fet, Sánchez li demana que assumeixi la congelació davant patronal i sindicats, i davant els mitjans.
Una vegada més, Podemos entén que es tracta d'una mesura recollida en l'acord de coalició, i es nega a renunciar a la pujada. Per contra, la portaveu, María Jesús Montero, ha lliscat públicament que la mesura no tirarà endavant: «Hem d'actuar amb prudència en el marc del diàleg social». S'acosten dies durs en la Moncloa.