Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa

Pedro Sánchez envia un missatge urgent als espanyols: serà el 29 de març

Pedro Sánchez anuncia canvis davant la pujada dels preus

Pedro Sánchez és conscient que la guerra a Ucraïna obligarà a fer una sèrie de «sacrificis». Espanya, igual que la resta de països europeus, també s'enfronta a un període d'incertesa. Com s'ha comprovat els últims dies, el conflicte desfermat ha tingut un gran impacte a la butxaca dels ciutadans.

Davant d'aquesta situació, el Govern espanyol es planteja fer una rebaixa d'impostos en carburants i energies. Són els sectors més perjudicats per la inflació arran d'esclatar la guerra.

La recuperació econòmica del país semblava encarrilada gràcies a l'execució dels fons europeus, però Pedro Sánchez ha rebut un nou cop. Hi ha una certa preocupació pel desgast que suposa tot això. El president insisteix que el Govern «farà tot el que estigui a la mà, com vam fer a la pandèmia, per protegir els més vulnerables».

L'objectiu primordial és «esmorteir les conseqüències d'aquest conflicte i que el repartiment sigui just», va apuntar en una entrevista a La Sexta. Les mesures no trigaran a arribar. La data clau serà el pròxim 29 de març.

Serà el dia que se celebri el Consell de Ministres i quan s'aprovi el Pla nacional de resposta a l'impacte de la guerra. Intentaran treballar en aquest pla durant els pròxims dies amb les comunitats, partits polítics i agents socials. Tot amb l'ànim d'aconseguir el màxim consens possible.

Pedro Sánchez en una entrevista.
Pedro Sánchez va assegurar que hi hauria una rebaixa en l'impost de les energies i els carburants. | Atresmedia
 

En aquesta proposta inclouran la reducció d'impostos que afectin els hidrocarburs i l'energia. En qualsevol cas, el president va evitar pronunciar-se sobre l'abast d'aquestes mesures concretes.

Pedro Sánchez va recalcar que «el més rellevant no són els impostos, el més rellevant és acabar amb el contagi del preu del gas». Va afegir que «de poc serveix que abaixem els impostos si hi ha un mercat energètic funcional».

Però abans del dia 29 hi ha altres dates marcades en vermell al calendari del Govern. El 24 i el 25 d'aquest mes tindrà lloc a Brussel·les un Consell Europeu de gran importància. «Ens juguem molt per a la proposta de deslligar el preu del gas i de l'electricitat», va remarcar.

Val a dir que va aconseguir sortir molt reforçat aquest cap de setmana de la Conferència de Presidents. Totes les comunitats van fer pinya al voltant del Govern, encara que amb alguns matisos per la falta de concreció de les mesures a prendre. En tot cas, la unitat va ser evident entre els presidents autonòmics i l'Estat.

Amb tot això, el mandatari espanyol té previst iniciar durant els pròxims dies una gira per Europa a la recerca d'adhesions a la seva proposta. Vol que es deslligui el preu del gas de l'energia, principalment perquè no hi hagi tanta dependència de Rússia. Ja va avançar que «hi ha una àmplia majoria de països de tots els colors polítics que donen suport a la proposta».

Pedro Sánchez aposta per augmentar la despesa en Defensa

Després que arranqués la guerra, Pedro Sánchez ha arribat a la conclusió que el país necessita incrementar la despesa en Defensa. D'aquesta manera, seguiria els passos d'altres països com Alemanya o França, que ja ho han fet.

Pedro Sánchez en una entrevista a La Sexta.
El president del Govern, a l'entrevista amb Ferreras. | Atresmedia
 

El seu propòsit és incloure en els pròxims pressupostos el compliment del 2% que es va assegurar a l'OTAN. També es va pronunciar sobre el paper d'Espanya en cas que s'ataqués algun dels països de l'aliança. «Estem obligats per l'article 5 i el 42.7 a ser solidaris i correspondre davant d'una hipotètica agressió», va confirmar.

Va posar èmfasi en l'entrevista a la necessitat de mesurar al màxim les seves paraules. «Després d'una escalada verbal bèl·lica pot venir una cosa irreversible», va assenyalar.

En qualsevol cas, Pedro Sánchez, va defensar la necessitat de «parar els peus ara a Putin». També ha destacat que cal «actuar amb contundència contra el règim autocràtic, l'economia i les oligarques».