José Guirao

Pedro Sánchez rep un altre cop dur: mor el seu exministre José Guirao

Va rellevar Màxim Huerta com a ministre de Cultura i va ostentar el càrrec entre el 2018 i el 2020

S'acaba de conèixer la mort als 63 anys de José Guirao, exministre de Cultura i Esport al Govern de Pedro Sánchez.

Guirao va rellevar Màxim Huerta el 2018 i va ocupar el càrrec fins al 2020. L'exministre ha mort a Madrid a causa d'un càncer, segons les informacions d'última hora.

José Guirao va substituir Màxim Huerta al ministeri de Cultura després dels problemes d'aquest últim amb Hisenda. L'almerienc es va fer càrrec de la cartera fins al gener del 2020, quan va ser substituït per José Manuel Rodríguez Uribes. Després de deixar la política va dirigir la Fundació Montemadrid.

Al capdavant d'aquesta institució va impulsar el Pla d'Emergència per revertir els efectes del còvid i reformar el Palau de la Música. Anteriorment havia dirigit el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (1994-2001) i la Casa Encendida (2002-2014). Era expert en gestió cultural des de ben jove.

Expert en gestió cultural

Nascut a Pulpí, Almeria, en una família de quatre germans, Guirao es va llicenciar en Filologia Hispànica a la Universitat de Múrcia. Es va especialitzar en gestió cultural i en va començar a treballar als 24 anys. El 1988 es va mudar a Sevilla i va fer el salt a la política com a director general de Béns Culturals a la Junta d'Andalusia.

Va dur a terme projectes com el Centre Andalús d'Art Contemporani o la creació de l'Institut Andalús de Patrimoni Històric. L'última institució per la qual va passar, Montemadrid, ha emès un comunicat: «Vam lamentar profundament la pèrdua de José Guirao».

La institució ha destacat la «dimensió de la seva figura a l'àmbit de la cultura, en què ha exercit càrrecs de màxima responsabilitat». José Guirao Cabrera ha mort al seu domicili de Madrid, als 63 anys. L'exministre lluitava contra un càncer que li van diagnosticar fa un any i quatre mesos.

Nou cop per Sánchez

Pedro Sánchez acaba de conèixer la trista notícia de la mort, en un moment especialment dur. El president del Govern s'enfronta aquesta setmana a un nou debat sobre l'estat de la nació. Ho fa acorralat pels problemes pels quals passa el país.

Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa
Pedro Sánchez, acaba de conèixer la trista notícia. | Europa Press

Assetjat per la crisi econòmica i l'amenaça de la guerra a Europa, Sánchez ha de fer front a més a més a la crisi de Govern. En aquesta conjectura acaba de conèixer la trista mort del seu exministre i amic Guirao. Un cop dur sens dubte per a tota la família socialista.