Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Pedro Sánchez i la guerra d'Ucraïna

Pedro Sánchez anuncia una nova mesura per la guerra d'Ucraïna

Espanya vol adoptar noves mesures davant de l'impacte econòmic de la guerra d'Ucraïna

El president del Govern, Pedro Sánchez, segueix tenint el focus posat a la guerra entre Rússia i Ucraïna. I és que el conflicte bèl·lic va començar el 24 de febrer passat, després que l'exèrcit rus iniciés una «operació militar especial» a l'est d'Ucraïna i encara segueix latent.

Encara que fa poc més de dues setmanes que va començar la guerra, les conseqüències ja s'estan començant a notar. A les víctimes mortals, la destrucció i la pobresa que estan deixant els atacs de Vladímir Putin se li han de sumar les conseqüències econòmiques que ja estan fent estralls.

No hi ha dubte que les eines econòmiques i financeres són una arma més i juguen un paper fonamental a la guerra, més enllà dels atacs militars. En aquest sentit, la Unió Europea ja va anunciar que s'imposarien sancions «contra dirigents i oligarques russos, així com a membres de les seves famílies implicats en l'agressió russa contra Ucraïna».

Pedro Sánchez en una roda de premsa
Pedro Sánchez vol rebaixar els impostos als sectors més afectats per la guerra | Europa Press

Així, doncs, diversos bancs russos estan exclosos del sistema de missatgeria bancària SWIFT. Però això no és tot, també s'han congelat les reserves exteriors del Banc Central de Rússia i s'ha limitat l'accés a crèdits internacionals, entre altres mesures.

A conseqüència d'això, els experts apunten que Rússia patirà una depreciació important del ruble, la seva moneda oficial, i també patirà una forta caiguda les exportacions. Entre la Unió Europea i Rússia hi ha una certa interdependència econòmica, per la qual cosa aquestes restriccions han acabat colpejant l'economia europea.

Espanya, afectada econòmicament per la guerra entre Rússia i Ucraïna

La guerra entre Rússia i Ucraïna està creant una situació econòmica molt delicada i perillosa. Davant d'aquesta situació, el líder de l'Executiu, Pedro Sánchez, no s'ha volgut quedar de braços plegats, ja que assegura que el conflicte bèl·lic «serà llarg i amb risc de cronificar-se».

En aquest sentit, el Govern ha decidit que abaixarà els impostos als sectors afectats per la guerra a Ucraïna. A més, també té previst agilitzar els terminis i els procediments per a l'execució dels projectes d'eficiència energètica i desenvolupament d'energies renovables.

Imatge d'una bombeta amb monedes damunt d'una taula.
La butxaca dels espanyols se n'ha ressentit després del conflicte entre Rússia i Ucraïna | Pixabay

D'altra banda, Espanya és un país que s'ha compromès amb l'acollida de refugiats. Per tant, Pedro Sánchez també ha anunciat als presidents autonòmics que té previst donar ajudes econòmiques per acollir-les. Davant la situació, el líder de l'Executiu ha demanat unitat als presidents autonòmics per coordinar una resposta a la guerra.

Per part seva, els presidents autonòmics han sol·licitat a Pedro Sánchez, a més d'un fons extra per a l'acollida de refugiats, un IVA molt reduït —del 4%— als sectors afectats per la crisi.

Refugiades del conflicte d'Ucraïna
Espanya s'ha abocat a l'acolliment de refugiats de la guerra d'Ucraïna | Europa Press

La crisi econòmica per la guerra s'ajunta amb els efectes de la pandèmia

Pedro Sánchez també ha recalcat que prolongarà les mesures que es van prendre per frenar l'impacte econòmic per la pandèmia. En aquest sentit, es podrien allargar recursos com els ERTE, els crèdits ICO o l'ajornament dels pagaments a Hisenda.

Aquestes qüestions s'han abordat en el marc de la XXVI Conferència de Presidents, que va tenir lloc ahir a La Palma. Segons 'La Información', fonts properes a la reunió han revelat que una de les qüestions més demandades ha estat oferir ajuda perquè les famílies espanyoles puguin afrontar la pujada de preus de l'energia i els hidrocarburs.

No obstant això, Pedro Sánchez encara no ha donat més detalls d'aquestes noves rebaixes impositives que ha anunciat i s'ha limitat a emfasitzar que el Govern està fent un gran esforç fiscal.